NHL-stjärnorna som gör allt för sina unika samlingar.

För NHL-fansen är det en ständig jakt på hockeybilder föreställande sina idoler. Men för många NHL-spelare pågår en helt annan jakt. Washington Post har träffat de seriösa klubbsamlarna.

Washington Capitals Alexander Ovechkin är en av de stora samlarna med över 60 olika klubbor där stora namn som Wayne Gretzky, Brett Hull och Mario Lemieux återfinns. Lagkamraten Karl Alzner har bara börjat sin samling och siktar på klubbor med en berättelse. Förra säsongen bytte Capitalsbacken till sig Carey Prices klubba då målvakten utsågs till NHL:s med värdefulle spelare. Den här säsongen ligger Chicago Blackhawks rookie Artemi Panarins klubba högt på önskelistan.
– Jag tänker alltid på det, så att jag sedan kan minnas tillbaka att det här var klubban som Panarin hade när han blev årets rookie, säger Alzner till Washington Post.

Men de klubborna som Alzner är allra mest nöjd med i sin samling är från Nicklas Lidström samt den allra sista klubban som Peter Forsberg spelade med.

AlznerForsbergLidstromNHL

På fotbollsfronten råder det inflation hos spelare som byter tröjor efter matcher och där vissa även byter redan i halvtid. I hockey är det däremot inte lika vanligt och klubbyten sker ofta lite i skymundan, populärast är att göra det i samband med All Star-tävlingarna.
– Om någon skulle fråga efter min klubba så hade jag tyckt att det varit ganska coolt. Det är ju en ära att ens kollegor vill ha dem, förklarar Colorado Avalanches Matt Duchene till Washington Post.

En av de svåraste klubborna att få tag på är de som brukar sitta i Jaromir Jagrs händer. Där får NHL-spelarna utnyttja sina bästa kontakter för att få loss en av legendarens klubbor.
– Jag är vän med Corey Schneider så när Jagr var i (New Jersey) Devils så frågade jag ”Schneids” om hjälp. Han lyckades fixa en till mig och la undan den. Men då stal någon den före mig. Det tog ytterligare två år innan jag fick tag i den, berättar Duchene, som är en av få med en Jagr-klubba.

Alzner, som också har en klubba från Jagr, erkänner att det för närvarande råder en ännu svårare jakt.
– Vet ni vem som är svårast just nu? Connor McDavid. De ger inte bort många av hans klubbor. Jag har två kontakter som jag hoppas kan lösa det åt mig. Men de har inte lyckats… än.

Gilla Sportbibeln om ni också älskar hockey.