Flera svenskar på NHL:s prestigefulla lista över årets största genombrott

Varje säsong är det nya spelare som slår igenom och får sina stora genombrott för den breda massan.
När NHL Network presenterade sin lista över den gångna säsongens 40 största genombrott var det två svenskar som tog sig in på top 10-listan.

När NHL Networks producenter och statistiker satte sig ned för att ta fram en top 40-lista över spelarna som haft sina stora genombrott säsongen 2016/17 var det flera blågula namn som kom med.

Redan bland de tio första placerar sig svenskarna William Nylander och Viktor Arvidsson på en åttonde- respektive niondeplats. Nylander som under sitt debutår fick till en kanonstart på säsongen med nio poäng på dem sex första matcherna hamnade slutligen på en delad tredjeplats i Torontos interna poängliga.

För Arvidsson har det stora genombrottet fått vänta tills han tredje säsong men när det väl lossnade så gjorde det det ordentligt. Han hamnade på en delad förstaplats i Stanley Cup-finalisten Nashvilles interna mål- och poängliga. Under slutspelet stod han sedan för 13 poäng på 22 matcher.

Lite längre ner på listan återfinns ytterligare två svenskar i form av Alexander Wennberg på 27:e plats och Mattias Ekholm på 38:e plats. Wennberg var säsongen som gick den spelare som stod för näst flest poäng och flest assist i Columbus.

Ekholm formerade tillsammans med P.K. Subban ett av ligans starkaste backpar och stod under slutspelet för 11 poäng på 22 matcher när Nashville tog sig hela vägen till final.

LÄS MER: Klart: Efter alla upprepade rykten – här är NHL-svenskens nya klubb

NHL Networks top 10 lista över årets genombrott:
1. Connor McDavid, C, Edmonton Oilers
2. Nikita Kucherov, RW, Tampa Bay Lightning
3. Auston Matthews, C, Toronto Maple Leafs
4. Patrik Laine, LW, Winnipeg Jets
5. Leon Draisaitl, C, Edmonton Oilers
6. David Pastrnak, LW, Boston Bruins
7. Mitchell Marner, C, Toronto Maple Leafs
8. William Nylander, C, Toronto Maple Leafs
9. Viktor Arvidsson, LW, Nashville Predators
10. Cam Talbot, G, Edmonton Oilers