Beviset på att Erik Karlsson ägde Stanley Cup – utan att spela i finalen

Under våren ledde Erik Karlsson sitt Ottawa till Eastern conference-finalen. Men väl där föll hans Ottawa mot Pittsburgh. Trots det fick Karlsson motta en röst som slutspelets mest värdefulla spelare.

Conn Smythe Trophy är priset som delas ut till den mest värdefulla spelaren i Stanley Cup-slutspelet. Omröstningen och utnämningen görs av journalisterna i Professional Hockey Writers Association och i år gick priset till Pittsburghs Sidney Crosby.

När omröstningen presenterades var det ett namn som stack ut, nämligen vår svenske stjärna Erik Karlsson. Som enda spelare att inte nå finalen var han en av de spelare som mottagit en röst.

I regel brukar brukar endast finalspelare bli framröstade och därför var det förvånande när Karlssons namn dök upp. Från sin backposition var han under slutspelet en avgörande faktor som trots att han spelade skadad dominerade spelet på isen.

På 19 matcher gjorde den svenske försvaren 18 poäng och kom därmed sexa i slutspelets totala poängliga samt etta i backarnas.

Andra spelare som fick motta röster är Evgeni Malkin, Jake Guentzel, P.K. Subban, Phil Kessel and Matt Murray.

LÄS MER: Svenska hjältarna sköt Stanley Cup-titeln till Pittsburgh