Stora chockbeskedet – regerande svenska mästarna tvingas dra sig ur(!) ligan: ”Finns ingen möjlighet”

Tre raka SM-guld.
Nu tvingas Smederna dra sig ur elitserien i speedway.
– Om ligan körs utan publik så finns det inga möjligheter för oss att köra, säger ordförande Tobias Spångberg till SVT.

Smederna har under de senaste åren varit den stora giganten i speedway. 2017 tog man föreningens tredje SM-guld i historien – och sedan dess har man inkasserat ytterligare två.

Drar sig ur(!)

Men nu står det klart att det inte blir något fjärde raka guld. Under måndagen stod det nämligen klart hur elitserien 2020 ser ut – och då finns inte Smederna med.

190925 Smedernas Andzejs Lebedevs jublar med fans efter final 2 i Elitserien i Speedway mellan Dackarna och Smederna den 25 september 2019 i Målilla. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Anledningen är att den ansträngda ekonomin, i och med publikförbud till följd av coronaviruset, gör att klubben inte har råd.

– Om ligan körs utan publik så finns det inga möjligheter för oss att köra. Publiken är i runda slängar 50 procent av alla intäkter och kör man utan hälften av intäkterna så blir det svårt att få ihop det i slutet av året, säger ordförande Tobias Spångberg till SVT.

Inga konsekvenser

Smederna får dock ingen bestraffning, och ligan körs kommande säsong bara med åtta lag.

– De har sagt att på grund av rådande läge i världen och i Sverige så kommer det inte att bli konsekvenser för de klubbar som inte deltar i år, säger Spångberg.

190925 Smedernas Smedernas lagledare Jimmy Jansson jublar efter final 2 i Elitserien i Speedway mellan Dackarna och Smederna den 25 september 2019 i Målilla. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Även för förarna, som är kontrakterade, blir situationen speciell.

– Det är klart de tycker det är tråkigt att det inte blir någon körning här om det inte blir någon publik. Det är ju det de lever på, så för dem blir det ju svårt, säger Tobias Spångberg.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!