Sport-Sverige i sorg – legendaren Håkan ”Carla” Carlqvist är död

Håkan ”Carla” Carlqvist är död.
Folkkäre motorprofilen, som fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983, blev bara 63 år gammal.
– Det är en ikon som gått ur tiden, säger vännen Henry Romlin till Sportbladet.

Håkan Carlqvist, känd som ”Carla” för svenska folket, är en av svensk motorsports största legendarer. Motocrossföraren blev världsmästare både 1979 och 1983 samt fick även motta Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983.

”Carla” blev en riktig favorit i svenska hemmen under 80-talet. Men nu har legendaren somnat in, endast 63 år gammal.
– Han har alltid varit en förebild. Alla vi som hade förmånen att lära känna Håkan vet att han var en väldigt bra person och därför är det väldigt tråkigt att höra att han har gått bort. Alla ska dö någon gång men det här var lite väl tidigt, säger vännen Henry Romlin till Sportbladet.

Romlin lärde känna Carlqvist redan som tonåring och har sedan dess varit mycket goda vänner och kollegor. På fredag förmiddag fick Romlin samtalet från en släkting till Carlqvist att 63-åringen somnat in.
– Det är en ikon som gått ur tiden. Sedan har han bott i Frankrike i många år och därför inte haft så jättemycket kontakt med folk från Sverige men jag vet att han hade varit på sjukhuset de senaste två dagarna och sedan plötsligt gick bort i natt, säger vännen till kvällstidningen.

Även Håkan Leeman, ordförande i Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet (Svemo), är i stor sorg efter beskedet.
– Det är en stor förlust för svensk motorcykelsport givetvis, med de meriterna han har. Det är alldeles för tidigt. 63 år är ju ingen ålder, säger Leeman till TT.

En riktig svensk legendar har lämnat oss.

LÄS MER: Hyllningsfilmen till Michael Schumacher som väcker de starkaste känslorna.

Se en hyllningsfilm till Håkan ”Carla” Carlqvist: