När Tony Rickardsson skulle showa och bjöd på dråpligaste kraschen: "Hade lera i hela ansiktet…"

När Tony Rickardsson skulle showa och bjöd på dråpligaste kraschen: ”Hade lera i hela ansiktet…”

Tony Rickardsson är en av tidernas bästa speedwayförare.
Men nu minns rivalen Leigh Adams när svensken skulle showa och stod för den mest dråpliga kraschen.
– Jag kan fortfarande minnas hur han hade lera i hela ansiktet, berättar australiensaren.

Han är av våra främsta svenska idrottare genom tiderna och har vunnit otroliga sex individuella VM-guld. Ingen annan speedwayåkare i världshistorien har vunnit fler VM-guld än legendaren Tony Rickardsson.

Tonys karriär

Motorikonen vann även tre VM-guld i lag samt sex individuella SM-guld i speedway. Och det är få som kan mäta sig med Avesta-sonens prisskåp inom motorsporten.

Tony Rickardsson, speedway
020927 Motor, Speedway, GP. Tony Rickardsson glad och nöjd i Vojens © Bildbyrån – 26371 D

Rickardsson gjorde kometkarriär och blev redan som 20-åring svensk mästare, blott 21 år gammal tog han VM-silver och som 24-åring hade han bärgat karriärens allra första VM-guld. Sedan höll han i ända till 2006 när han meddelade att det var färdigtävlat i speedway.

Dråplig krasch

Efter det gick han över till bilsport och tävlade under flera år i Porsche Carrera Cup. Förutom framgångarna var Rickardsson även väldigt omtyckt av både fansen och motståndarna.

Förre rivalen Leigh Adams hyllar svensken i sin egen självbiografi. Där australiensaren även berättar ett väldigt roligt minne från tiden ihop med Rickardsson.

Tony Rickardsson, speedway
020830 Motor, Speedway, VM: Tony Rickardsson, Sverige, irriterad efter missen i VM-tävlingen. © Bildbyrån – 27007 D

Det handlar om Tony, en mini-motorcykel och en högst oväntad krasch.
”Jag respekterar verkligen honom, han var en i gänget. När vi var i Stockholm för en GP-tävling hade han en liten mini-motorcykel han körde runt på och den var målad i hans färger. De plockade fram den och både han och hans mekaniker körde runt på parkeringen med jag satt och tänkte att det här kommer att sluta i en enda röra. Sedan sätter sig en mekanikernas flickvän på den och då tänker jag att det här kommer att sluta i tårar”, berättar Adams i boken och fortsätter:
”Sedan hoppar Tony på, gasar iväg och bara försvinner. Han ger sig ut på banan och bestämmer sig för att göra ett varv på tävlingsbanan. Det här är på fredagskvällen, efter träningen. Han berättar för mig att han körde ut på raksträckan, sedan vinglade styret till rejält och han kraschade sin lilla mini-motorcykel. När han kraschade tittade han upp och där stod två snubbar och hängde över stängslet och undrade vad i hela världen Tony Rickardsson höll på med?”

Än i dag kan Adams fortfarande se bilden framför sig efter att svensken kraschat med sin mini-MC.
”Jag kan fortfarande minnas när han återvände till verkstaden och hade lera i hela ansiktet och Carl Blomfeldt (teamchef och chefsmekaniker) bara skakade på huvudet”, säger han i självbiografin.

Dela artikeln om du också älskar legendaren Tony Rickardsson, en av våra största idrottare!

LÄS MER: Tony Rickardsson avslöjar samtalet som gjorde honom till tidernas främsta: ”Han har fått äta upp de orden”

Få våra nyhetsbrev!