När Håkan Carlqvist svarade ärligt om alla hans skador under karriären – och gav hela Sverige fantomsmärtor

Det har knappt funnits någon mer folkkär idrottare än Håkan Carlqvist.
Och det är lätt att förstå varför.
”Carla” gnällde aldrig och bet bara ihop – och när han svarade ärligt om karriärens alla skador så gav han hela Sverige rysningar.

Håkan Carlqvist slog igenom med dunder och brak under 70-talet och var under många år en av Sveriges mest omtyckta och folkkära idrottare. Det är verkligen inte underligt, med tanke på hur extremt framgångsrik han var inom motocrossen. Men Carla var dessutom en jäkla profil vid sidan av banan, och han bjöd alltid på det där lilla extra.

Otroliga karriären

Alla som minns Carla har sitt eget favoritminne, och alla tycks ha en berättelse om honom att berätta. Carla var lite av folkets idrottare, och han ville alltid ge publiken en show, som den gången han var så pass överlägsen att han stannade intill publiken innan målgång och tog ett par klunkar öl.

870426 Motocross, VM, Sittendorf: Håkan Carlqvist, Sverige Foto: BILDBYRÅN

Carlqvist blev världsmästare både 1979 och 1983, och fick även motta Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983. Men Carlqvist var kanske allra mest känd för sin enorma vinnarskalle. Ingenting kunde stå emellan för honom och vinsten, och det spelade ingen roll hur mycket stryk hans kropp fick ta, för det fick den ofta. Carlqvist var ofta inblandade i incidenter, men det var aldrig synd om honom, och det var aldrig något tjafs.

Ärliga svaret om skadorna

När Carlqvist gjorde sin absolut sista tävling så gjorde SVT ett reportage om honom, och reporten säger då:

– Nummer två, Håkan Carlqvist, 34 år. Det finns knappt en enda del av hans kropp som inte varit klämd, bruten eller skadad på något sätt.

Det var verkligen en perfekt sammanfattning av Carlqvist, för så var det verkligen. Han var skadedrabbad, men inte var det något gnäll för det.

860405 Motor, motocross, VM: Håkan Carlqvist, Sverige. © Bildbyrån

En gång, i en intervju med Expressen på 90-talet, så fick han en ärliga fråga om hans skador på kroppen. Hans svar gav hela Sverige fantomsmärtor – men för Carla var det verkligen ingenting.

– Jag har långt över 300 stygn på kroppen, jag har väl 160 stygn i vardera ben, och jag har säkert brutit varenda led, sa han då.

Håkan Carlqvist – en sann legendar inom svensk idrott!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!