När Håkan ”Carla” Carlqvist bet ihop och körde VM-lopp – med bruten fot(!): ”De fick såga upp stöveln”

Det fanns få idrottare som Håkan ”Carla” Carlqvist.
Och här kommer ett helt klockrent bevis på det.
Då motorlegendaren genomförde ett VM-lopp – med bruten fot.

Han vann både VM-guld och bragdguldet under den aktiva karriären. Håkan ”Carla” Carlqvist var även en av Sveriges mest folkkära idrottare.

Blev bara 63 år

För tre år sedan tog livet hastigt slut efter en hjärnblödning och han blev bara 63 år gammal. Bertil Carlqvist minns sin bror och bästa vän med värme.

Håkan Carlqvist, Carla, motor
860405 Motor, motocross, VM: Håkan Carlqvist, Sverige. © Bildbyrån – 9539

Nu berättar brorsan om ”Carlas” karriär och vad som gjorde honom så oerhört framgångsrik inom motocross. Allt handlade om en helt unik inställning som idrottsman.

Carlas storhet

Carlqvist hade en otrolig kämpaglöd och klagade aldrig. Oavsett hur jävligt det än kunde vara så bet han alltid ihop och presterade till max.
– Han hade undermåligt material hela tiden, han var tvungen att chansa och köra tuffare än de andra för att kunna hänga med. Det följde med honom genom hela karriären, säger Bertil om brodern till SportExpressen.

Håkan Carlqvist, Carla, motor
Motor, Motocross, Håkan Carlqvist. © Bildbyrån – Dia

Det gick till och med så långt att inte ens en bruten fot kunde stoppa motorlegendaren från att sätta sig på hojen och växla upp.
– Jag kommer ihåg en gång då han hade slagit foten som tusan. Men han var tvungen att ta poäng för att ha chans på VM-titeln. Så han åkte till en skomakare som fick såga upp stöveln så han kunde få i foten. Samtidigt ställde Björn Borg in en turnering för att han hade fått en blåsa i handen av racketen, berättar brorsan i intervjun.

Löfvén(!) hyllar

”Carla” Carlqvists tragiska bortgång berörde många. Det kom hyllningar från alla möjliga olika håll när han somnade in.

Till och med från självaste statsministern Stefan Löfven som var ett stort fan.
– Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt. Jag tror att han körde med brutet ben eller hur det var. Han sade själv att han var lappad och lagad på många ställen. En riktig, riktig fighter och en entusiast för sin sport och en stor förebild. Han var magisk att se på, säger Löfven i en hyllning enligt kvällstidningen.

LÄS MER: När en skogstokig Carla tappade det helt under en träning – och grävde ner(!) sin egen hoj: ”Fick panik!”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!