Detaljen varför Håkan Carlqvist blev ”Carla” med hela världen – så fick legendaren sitt berömda smeknamn

Det fanns knappt någon som Håkan ”Carla” Carlqvist.
Utanför Sverige kanske det inte är många som vet vem Carlqvist är, men nästan alla har koll ”Carla”.
Så fick han smeknamnet.

Håkan Carlqvist är tveklöst en av våra allra största idrottsikoner någonsin. Den svenske motorcrossföraren blev beryktad för sin enorma orädsla, och frågan är om det någonsin funnits någon hårdare förare än ”Carla”?

Makalösa karriären

Han var en vinnarskalle utöver det vanliga, och verkligen hatade att förlora. Går man igenom hans meritlista och troféer är det makalös läsning. ”Carla” blev bland annat världsmästare 1979 och 1983 och fick efter det sistnämnda året tilldelat priset bragdmedaljen från Svenska Dagbladet.

Håkan Carlqvist (Carla) © Bildbyrån – © D

Det är utan tvekan och sannerligen hans otroliga vinnarmentalitet som gjorde honom så framgångsrik, trots att han är en av de mest skadedrabbade idrottaren genom svensk idrottshistoria.

Åren innan första gången han korades till världsmästare var desto tuffare, men härdande, för Håkan Carlqvist. Och trots att han inte hade en enda utmärkelse på sitt cv blev han snabbt ”Carla” med en hel värld.

Så fick han smeknamnet

På världstävlingarna år 1974 slutade han 25:a i totalen, och han började verkligen göra sig ett namn på den största scenen. Och det var under den tiden som namnet ”Carla” började bli en grej i motorcross-världen.

De utländska förarna hade svårt att uttala hans namn, och i stället för att lära sig hur det egentligen uttalades fick Håkan Carlqvist nöja sig med att bli kallad för endast ”Carla”.

830529 Motorcross, VM: Håkan Carlqvist, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / 6386

LÄS MER: När Tony Rickardsson skulle handla blommor – men möttes av tidernas uppsträckning: ”Du var helt kass!”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!