Bortglömda klippet när F1-ikonen Ronnie Peterson plötsligt kör rally – med en folkbubbla(!)

Bortglömda klippet när F1-ikonen Ronnie Peterson plötsligt kör rally – med en folkbubbla(!)

Han är en av våra största motorikoner.
Men här är bortglömda bilderna på Ronnie Peterson.
När han tog en paus från Formel 1 och körde rallycross – med en folkbubbla.

Med imponerande 123 lopp och 10 segrar samt totalt 26 pallplatser är Ronnie Peterson Sveriges främst Formel 1-förare genom tiderna. Men karriären fick ett fasansfullt slut 1978 när han kraschade på banan Monza i Italien och omkom.

Petersons karriär

Redan som 18-åring debuterade Peterson med gokart och det skulle snabbt visa sig vilken stor förartalang han var. Redan under debutsäsongen kom han tvåa i SM och året efter stod han högst upp på pallen i SM.

Ronnie Peterson, Formel 1
1977 Bilsport, racing, Formel 1: Ronnie Peterson © Bildbyrån(Cop 1 )

Den stora Formel 1-debuten kom sedan 1970 för stallet Antique Automobiles/Colin Crabbe Racing som sedan övergick till March-Ford. Det skulle sedan gå väldigt snabbt för Örebrosonen.

Under sin blott andra F1-säsong 1971 tog sig Peterson upp bland världseliten och slutade på en mycket imponerande andraplats i förarmästerskapet. Från samma år har vi även hittat ett bortglömt klipp från svenske motorikonens karriär.

Ronnie i bubblan

För trots att han var en av världens bästa Formel 1-förare kunde han ändå ta sig tid och ta en paus från F1-cirkusen. För att dyka upp vid de högst oväntade tillfällena.

Som i den här videon, se nedanför, från 1971 där Peterson, som är på toppen av sin karriär, hoppar in i en folkbubbla och kör rallycross.
– Det är ganska annorlunda mot vad jag åkt förut. Men det är ganska kul, säger han i klippet.

Ronnie Peterson, rally
Ronnie Peterson kör rallycross. FOTO: Youtube.

Ronnie Peterson får också frågan om en bra banåkare även kan bli en duktig rallyförare.
– Ja, det tror jag han kan med träning. Men jag tror inte det går att göra som jag gjorde, att bara hoppa in i en bil och tro att man är världsmästare, säger F1-legendaren.

Bäst någonsin

Vännen Stig Blomqvist, en av svensk rallys största, flikar sedan in med sin åsikt om rallyförare.
– Vi är mer vana vid överraskningar, vi som åker rally. Det är nämligen sånt som ständigt inträffar, säger han i den gamla intervjun från 1971.

Ronnie Peterson skulle sedan komma att köra in hela 206 poäng totalt i Formel 1. Med den poängskörden är han överlägsen bland svenska F1-förare genom tiderna, närmast kommer Stefan ”Lill-Lövis” Johansson med 88 poäng och Joakim Bonnier på 39 poäng.

Se videon:

https://youtu.be/aZf_LtG3tbE

LÄS MER: Magiska hyllningsfilmen som visar Ronnie Petersons storhet

Få våra nyhetsbrev!