Bortglömda klippet när F1-ikonen Ronnie Peterson plötsligt kör rally – med en folkbubbla(!)

Han är en av våra största motorikoner.
Men här är bortglömda bilderna på Ronnie Peterson.
När han tog en paus från Formel 1 och körde rallycross – med en folkbubbla.

Med imponerande 123 lopp och 10 segrar samt totalt 26 pallplatser är Ronnie Peterson Sveriges främst Formel 1-förare genom tiderna. Men karriären fick ett fasansfullt slut 1978 när han kraschade på banan Monza i Italien och omkom.

Petersons karriär

Redan som 18-åring debuterade Peterson med gokart och det skulle snabbt visa sig vilken stor förartalang han var. Redan under debutsäsongen kom han tvåa i SM och året efter stod han högst upp på pallen i SM.

Ronnie Peterson, Formel 1
1977 Bilsport, racing, Formel 1: Ronnie Peterson © Bildbyrån(Cop 1 )

Den stora Formel 1-debuten kom sedan 1970 för stallet Antique Automobiles/Colin Crabbe Racing som sedan övergick till March-Ford. Det skulle sedan gå väldigt snabbt för Örebrosonen.

Under sin blott andra F1-säsong 1971 tog sig Peterson upp bland världseliten och slutade på en mycket imponerande andraplats i förarmästerskapet. Från samma år har vi även hittat ett bortglömt klipp från svenske motorikonens karriär.

Ronnie i bubblan

För trots att han var en av världens bästa Formel 1-förare kunde han ändå ta sig tid och ta en paus från F1-cirkusen. För att dyka upp vid de högst oväntade tillfällena.

Som i den här videon, se nedanför, från 1971 där Peterson, som är på toppen av sin karriär, hoppar in i en folkbubbla och kör rallycross.
– Det är ganska annorlunda mot vad jag åkt förut. Men det är ganska kul, säger han i klippet.

Ronnie Peterson, rally
Ronnie Peterson kör rallycross. FOTO: Youtube.

Ronnie Peterson får också frågan om en bra banåkare även kan bli en duktig rallyförare.
– Ja, det tror jag han kan med träning. Men jag tror inte det går att göra som jag gjorde, att bara hoppa in i en bil och tro att man är världsmästare, säger F1-legendaren.

Bäst någonsin

Vännen Stig Blomqvist, en av svensk rallys största, flikar sedan in med sin åsikt om rallyförare.
– Vi är mer vana vid överraskningar, vi som åker rally. Det är nämligen sånt som ständigt inträffar, säger han i den gamla intervjun från 1971.

Ronnie Peterson skulle sedan komma att köra in hela 206 poäng totalt i Formel 1. Med den poängskörden är han överlägsen bland svenska F1-förare genom tiderna, närmast kommer Stefan ”Lill-Lövis” Johansson med 88 poäng och Joakim Bonnier på 39 poäng.

Se videon:

https://youtu.be/aZf_LtG3tbE

LÄS MER: Magiska hyllningsfilmen som visar Ronnie Petersons storhet

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!