Nytt dödsfall skakar det norska skidlandslaget – Johaugs nära vän hittad dö

Nytt dödsfall skakar det norska skidlandslaget – Johaugs nära vän hittad dö

I slutet av juli omkom Vibeke Skofterud.
Nu skakas det norska landslaget återigen av ett dödsfall.

Det har knappt gått en månad sedan Vibeke Skofteruds tragiska dödsfall i samband med en vattenskoterolycka. Men nu skakas alltså det norska landslaget av ett nytt dödsfall.

Flera norska medier skriver att före detta elitlängdåkaren Ida Eide har dött efter ett hjärtstillestånd under ett motionslopp i löpning utanför Oslo, under lördagen..
– Hon hittades av förbipasserande. De försökte med livräddning på plats innan ambulanshelikoptern kom. Då var hon medvetslös, säger Anne Kathrine Hofseth Gundersen på polisen till VG.
Eide fördes till Ullevål sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Dödsfallet har nu också bekräftats av familjen, som via norska nyhetsbyrån NTB lämnat följande uttalande:
”Det är med djup sorg som vi bekräftar att Ida Eide dog på Ullevål sjukhus i går till följd av att hon fick hjärtstillestånd under ett motionslopp i Jessheim. Familjen är mycket tacksam för allt stöd som vi har fått i denna orealistiska situation och ber om förståelse för att vi vill tillbringa tid med våra närmaste. Med vänliga hälsningar, familjen och sambon”, skriver familjen.

Ida Eides syster är landslagsåkaren Mari Eide. Ida var nära vän till flera andra i landslaget, som Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg.
– Det är naturligtvis helt overkligt och ofattbart, hela situationen. Vi tänker mycket på familjen och sambo och de som stod henne närmast och vi försöker göra det vi kan som lagkamrater och vänner, säger Östberg till VG.
– Ida var en nära vän, vi kommer från samma ort och har sett varandra i skidspåren sedan vi var små. En fantastisk tjej, säger Östberg.

Det norska landslaget ligger just nu på läger i italienska Livigno. Landslaget har meddelat att systern Mari Eide lämnat lägret. Therese Johaug säger i ett uttalande:
– Det här är helt overkligt. Det gör så ont, säger hon.

Mari Eide
Mari Eide
Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

För bara två veckor sedan arrangerade Ida Eide och Therese Johaug en gemensam 30-årsmiddag. Eide var tidigare en skidåkare på elitnivå men avslutade den aktiva karriären 2014.

Therese Johaug skulle ha mött pressen vid 12.30, för en presskonferens. Men hennes medverkan nu inställd.

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);