Norska ilskan efter kuppen mot Kalla: ”Hur är det möjligt att vara så dum?”

Det var Charlotte Kalla mot fem (!) norskor.
En kamp som norskorna vann, efter att ha snackat ihop sig taktiskt innan loppet.
– Vi snackade igår om att vi skulle jobba ihop bra. Och idag klarade vi att bli fem norskor i topp. Mycket bättre än så kan vi inte göra det, säger Ingvild Flugstad Östberg till Expressen.

Charlotte Kalla fick gå ut några sekunder tidigare. Men att vara jagad av fem norskor som kunde samarbeta under hela loppet var naturligtvis tufft. För tufft. Charlotte Kalla blev frånkörd av samtliga norskor och slutade sexa i loppet.

Kalla försökte hålla norskorna på avstånd och det kostade kraft senare i loppet. En strategi som ifrågasattes av Heidi Weng.
– Jag tror kanske det hade varit lite annorlunda om vi hade legat tillsammans. Tror att Charlotte öppnade lite för hårt samtidigt som vi andra kom starkt bakifrån. Hon hade en väldigt nackdel av att starta först på en sådan lätt bana. Lite synd för henne – men bra för oss, säger hon.

Weng var dock betydligt mer kritisk mot sig själv. Weng slutade trea, efter ettan Marit Björgen och tvåan Östberg.
– Jag är ju världens sämsta taktiker. Jag hade gott glid ned för backen, sedan gick jag på ytterspår när jag skulle valt innerspår för att blåsa förbi de andra när jag hade så god fart, säger hon.
– Jag är inte den smartaste personen alltid. Då var jag lite irriterad på mig själv precis i målgången där. Hur är det möjligt att vara så dum?