När Gunde Svan lät tävlingsdjävulen ta över fullständigt – och hans vita dräkt fick betala priset

Det fanns verkligen inga gränser för hur långt Gunde Svan kunde gå för att vinna. Som den gången skidikonen drabbades av akut magsjuka men stakade på ändå.

Gunde Svan är en av Sveriges allra största idrottare genom alla tider. Skidikonen var sensationell i spåren och tog som aktiv hem fyra stycken OS-guld och nästan dubbelt så många VM-guld.

Akut magsjuka

Det som kanske framför allt utmärkte Gunde Svan var hans extrema vinnarskalle och att han kunde gå hur långt som helst för att ta en seger. Det allra mest klassiska citatet Gunde Svan har stått för är ”Ingenting är omöjligt”.

Gunde Svan levde verkligen upp till det citatet, och ibland lite extra.

840110 Skidor, OS-Test: Gunde Svan © Bildbyrån

Under ett lopp drabbades skidikonen av akut magsjuka, men inte ens då vek han ner sig och lät det ta över hans vinnarskalle.

– Det var ett speciellt lopp, jag tror att det var sju mil. Vi bodde på ett pensionat vid målområdet och åt middag och frukost. När vi kom till startplatsen var det många som kände från dagen innan att man var lite konstig i magen, har Gunde Svan sagt till norsk tv när han återberättade händelsen.

”Pang så var det stopp”

Men för Gunde Svan var det lugnt, trodde han. En bit in i loppet kände han själv att han drabbats av samma sak som sina motståndare.

– Jag kände ingenting. Men sedan när starten skulle gå så kände jag att det började bubbla i min mage också och jag kände att jag inte mådde bra. Men det var en skoter i första pris så jag tänkte att jag kör på ändå, berättade Gunde till den norska tv-kanalen.

Det dröjde sedan inte länge tills Gunde Svan fick ordentliga problem med den bubblande magen. Men givetvis körde skidikonen på ändå.

– Jag kom runt två mil in i loppet och sedan sa det pang så var det stopp. Du kan nog räkna ut hur min vita dräkt såg ut.. Men jag fortsatte loppet eftersom jag tänkte på skotern. Det var lätt att bli av med de andra bakom.

LÄS MER: Gladiatorn(!) tvingas ut i en skidtävling – sekunder senare ligger Gunde Svan och skrikgråter av skratt

Få våra nyhetsbrev!