Expertens tips: Så klarar du Vätternrundan som förstagångsåkare

Sponsras av: Vätternrundan

Den 16 juni är det dags för årets upplaga av Vätternrundan. Över 20 000 cyklister samlas i Motala för att möta utmaningen.
– Man vill bevisa för sig själv att man klarar av det, säger Oskar Sundblad, VD, Vätternrundan.

Vätternrundan är ett 315 kilometer långt cykellopp som går runt Sveriges näst största sjö helgen innan midsommar varje år.

Men det är också otroligt mycket mer än så. Loppet är en folkfest och en upplevelse. Men framför allt – en utmaning.

–Att cykla 315 kilometer är inget man snyter ur näven. Det är jobbigt för alla. Vissa kör på sju timmar och andra på nästan ett dygn. Men det spelar ingen roll. Utmaningen är att bevisa för sig själv att man klarar av att komma i mål, säger Oskar Sundblad.

ANTA UTMANINGEN – ANMÄL DIG TILL VÄTTERNRUNDAN HÄR!

Oskar har själv åkt Vätternrundan 14 gånger och har upplevt loppet både som åkare och som funktionär. Han har sett många gå från deltagare för första gången till inbitna fantaster.

Oskar och hans kompisar har inget emot att cykla nattetid.

– Vissa som kommer har inte cyklat en meter innan. De vet inte vad som händer i kroppen efter sju timmar i en sadel. Då kan man få rätt ont efteråt. Men det är det som är så härligt med idrottsmänniskor. De triggas av sådant och förbereder sig mer inför nästa år.

Själv rekommenderar Oskar att man cyklar upp till 100 mil under våren som förberedelser inför loppet – även om han noga med att poängtera att Vätternrundan är ett evenemang för alla.

SE VILKET VÄTTERNRUNDAN LOPP SOM PASSAR DIG HÄR

– Det är ingen tävling och man måste inte ha en dyr racercykel med bockstyre för att åka. En av våra största profiler heter Stig Johansson, han är 77 år gammal och kör rundan på en oväxlad Husqvarna-cykel från 1937 i träskor. Man sätter själv nivån.

Stig Johansson blir intervjuad vid mållinjen.

Vad har du för tips för förstagångsåkare?

– Ta det lugnt i backarna och försök gå med i klungor, då sparar man mycket kraft. Stanna i depåerna och fyll på med energi. De finns där för dig som deltagare och är full av trevliga människor och funktionärer som kan hjälpa till.

Har du någon bra taktik för hur man bör lägga upp sträckan?

– Försök att spara energi i början så att du orkar hela loppet. Om du känner dig pigg mot slutet kan du trycka på ordentligt för att sedan mötas upp av alla härliga människor i Motala.

Finns det några fallgropar som man bör undvika?

– Se till att ha på dig ett par cykelbyxor som du har testat att cykla med innan. Annars finns det risk för att du får ordentliga skavsår. Men de klassiska misstagen är annars att man glömmer bort att äta eller att man kör för fort.

MISSA INTE ÅRETS CYKELFEST – ANMÄL DIG TILL VÄTTERNRUNDAN HÄR

Fakta om Vätternrundan:

Vätternrundan i siffror

Exit mobile version