JVM-stjärnorna avslöjar sina NHL-idoler: ”Han är spektakulär”

Efter premiärsegern mot Danmark tar Juniorkronorna i kväll sig an Schweiz i den andra gruppspelsmatchen i JVM. På riktigt klassisk NHL-is frågar nu Sportbibeln spelarna i truppen vem som är deras favoritspelare i världens bästa hockeyliga.

De allra flesta hockeyspelare drömmer någon gång om att få spela i NHL. För Juniorkronorna är drömmen ett steg närmare och på plats i Montreal finns säkerligen många scouter när Sverige i kväll ställs mot Schweiz i laget andra gruppspelsmatch.

Sportbibeln har därför frågat 14 spelare i truppen vem deras favoritspelare i NHL är, spelare som de kanske en gång kommer ställas emot eller spela i samma lag med.

Filip Gustavsson, 18, målvakt, Luleå
– Carey Price. Det är nästan irriterande att se hur lugn han kan vara och får allt att se så lätt ut. Han har en skön stil och är rolig att kolla på.

Jens Lööke, 19, forward, Timrå
– Nja, ingen riktig favorit men man försöker väl hålla koll på alla som är där och framför allt svenskarna och se hur dom gör det.

David Bernhardt, 19, back, Djurgården
– Erik Karlsson. Han är de skickligaste spelarna i NHL och jag gillar att kolla på skickliga backar. Han är definitivt en favorit.

Lias Andersson, 18, forward, HV71

Lias Andersson väntar på sin första poäng i JVM. Foto: Bildbyrån

– Sidney Crosby. Han är hyfsat lik Peter Forsberg med att skydda pucken, spela hårt, passa och göra mål, så han är också en komplett spelare, precis som jag vill bli.

Gabriel Carlsson, 19, back, Linköping
– Ingen speciell. Jag försöker bara fokusera på mitt spel.

Adam Werner, 19, målvakt, Färjestad (utlånad till Björklöven)
– Jag kollar på fler och fler målvakter ju äldre jag blir men det är väl Henrik Lundqvist och Sergei Bobrovsky. ”Henke” är ju en av världens bästa målvakter men jag kan inte säga vad som är speciellt med honom egentligen. Bobrovsky gillar jag, han har en skön spelstil med bra händer och en bra blick för spelet.

Lucas Carlsson, 19, back, Brynäs
– Jag försöker kolla på Oliver Ekman Larsson. Jag gillar hans sätt att spela och är grymt imponerad av honom. Vi har lite samma spelstil.

Felix Sandström, 19, målvakt, Brynäs

Felix Sandström vaktade målet mot Danmark. Foto: Bildbyrån

– Carey Price är altid rolig att kolla på, det finns ingenting han gör på isen som inte stämmer. Han är sjukt kul att titta på. När man har lite bättre koll på målvakter är det alltid kul att se honom göra spektakulära saker. Då kan man tänka sig in lite i känslan av att spela i NHL. Är det någonting som skiljer sig från mängden kanske det är något man själv kan testa.

Jonathan Davidsson, 19, forward, Djurgården
 Jag kollar lite extra på (Artemij) Panarin och (Joe) Pavelski. Jag försöker hitta mönster och röra mig lite som dem, och de gör också väldigt mycket poäng.

Rasmus Asplund, 19, forward, Färjestad
– Helt klart Henrik Zetterberg. Jag tycker han är en helt fantastiskt spelare med ett bra spel som jag tycker liknar mitt eget, så han kollar jag lite extra på.

Carl Grundström, 19, forward, Frölunda
– Det kan jag inte säga är någon faktiskt. Jag försöker bara spela på och göra mitt bästa.

Rasmus Dahlin, 16, back, Frölunda

Rasmus Dahlin är JVM-truppens yngsta spelare någonsin. Foto: Bildbyrån.

– Erik Karlsson gillar jag som back. Han vågar och är en av världens bästa hockeyspelare så det är  ett ganska självklart val för mig.

Joel Eriksson Ek, 19, forward, Minnesota Wild (utlånad till Färjestad)
– Ingen speciell men när jag väl var där kollade jag väl extra på de bästa spelarna. Du märker att de har något lite extra. Väl i laget kommer alla med bra råd men ett ganska coolt lag att möta var Pittsburgh med ett så stjärnspäckat lag. Det var fränt att få möta sina barndomsidoler, riktigt häftigt.

Fredrik Karlström, 18, forward, AIK
– Jag har faktiskt ingen riktig favorit eller idol. Jag tycker Jonathan Toews är väldigt rolig att titta på. Alla spelare kollar man ju på och man vill ju någon gång komma dit. Det är svårt att bara kolla på en.

LÄS MER: Jättehyllningarna efter stortalangens succédebut: ”Som honom – fast bättre”

Gilla Sportbibeln Hockey om du också är en riktig hockeynörd.