Växjös tydliga svar – därför nobbade man storstjärnan trots enorma succén: ”Då kan vi inte lägga så mycket”

Växjös tydliga svar – därför nobbade man storstjärnan trots enorma succén: ”Då kan vi inte lägga så mycket”

Richard Gynge gjorde sin bästa säsong någonsin i SHL.
Trots det ville Växjö inte förlänga.
Nu förklarar klubben varför.
– Då kan vi inte lägga så mycket pengar på en spelare, säger sportchef Henrik Evertsson till HockeyNews.

Richard Gynge kommer från en riktig kanonsäsong med Växjö Lakers där han svarade för hela 48 poäng på 52 matcher. Stjärnan har varit framträdande i SHL i många år, men han har aldrig lyckats göra så många poäng under en och samma säsong förut.

Klar för spel i HA

Det var därför förvånande när beskedet kom att Växjö inte förlänger med stjärnan, som på måndagen i stället blev klar för AIK i Hockeyallsvenskan. Gynge har varit lite av en publikfavorit i Växjö, och många har ifrågasatt Lakers val att inte göra några större försök att behålla stjärnan.

220407 Växjös Richard Gynge jublar efter 1-2 under kvartsfinal fyra i SHL mellan Växjö och Frölunda den 7 april 2022 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Nu förklarar Henrik Evertsson, sportchef i klubben, varför. Han menar att han inte kan se på det som en ”vanlig” supporter, utan går efter en samlad bild.

– Det är dels Richards ålder, och där kommer in hur många fler vi har. Vi har ”Robban” (Robert Rosén) som är lika gammal och du kanske inte vill bli sittande med två väldigt dyra spelare i den åldern som kan ”dippa” samtidigt. Richard gör mycket poäng men är också en ganska utpräglat poänggörande spelare och har kanske inte har sin styrka i tvåvägsspelet på det viset, säger Evertsson till HockeyNews.

”Då kan vi inte lägga så mycket”

Evertsson menar dock att det inte är några hard feelings mellan Växjö och Gynge.

– Det är alltid så med en högprofilerad, högbetald spelare så kommer du alltid till en punkt där du drabbas till slut av ”the big picture”. Vi behöver förstärka nånting annat. Då kan vi inte lägga så mycket pengar på en spelare utan vi behöver sprida ut mer. Det får man leva med när man befinner sig i den yrkeskategorin, säger han.

220405 Växjös Richard Gynge jublar efter 2-2 under kvartsfinal tre i SHL mellan Frölunda och Växjö den 5 april 2022 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Huruvida Gynge och Lakers diskuterade en eventuell fortsättning vill han inte svara på.

– Vill inte gå in på det utan det är ett beslut vi tar och sedan hur vi kommer fram till det tänker jag inte sitta och säga att han krävde det eller det. Det var här vi landade helt enkelt och hur det gick till håller vi för oss själva.

LÄS MER: När ”Strumpan” fick sparken men kom tillbaka samma säsong – och bjöd på de 6 skönaste orden till spelarna