Vändningen: Från frysbox till succésäsong – nu jagas SHL-backen av NHL-lag

Det har blivit succé i Rögle den här säsongen.
Nu jagas Lucas Ekeståhl Jonsson av NHL-lag.
– Han kommer bli redo för NHL, säger Rögles sportchef Chris Abbott till Sportbladet.

Förra säsongen blev väldigt speciell för Lucas Ekeståhl Jonsson. Då han fick ont om speltid hos Färjestad och fastnade i frysboxen.

Succé i SHL

Men nu ser det helt annorlunda ut och han gör succé hos Rögle. Backen snittar nästan 18 minuter per match och har gjort 6 poäng på 18 matcher hittills och går mot sin bästa SHL-säsong i karriären.
– Ja, vi är så nöjda med Lucas. När vi förstod att vi kunde värva honom blev vi intresserade av honom. Trots stundtals sparsamt med istid i fjol visade hans underliggande statistik på fina sidor och han har fortsätt sin utveckling. Vi är nöjda med hela vår backsida och tycker många tagit steget, säger Rögles sportchef Chris Abbott till Sportbladet.

Lucas Ekeståhl Jonsson, Rögle
200803 Lucas Ekeståhl-Jonsson under en träning med Rögle den 3 augusti 2020 i Ängelholm. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0019

Efter succéhösten har det även kommit intresse från både NHL och KHL för 24-åringen. Det mest intresserade NHL-laget är Buffalo Sabres, enligt kvällstidningens uppgifter.
– Jag förstår att det finns intresse. Han ser isen bra och har haft en otrolig säsong, säger Abbott i intervjun.

Jagas av NHL

Läget i Nordamerika är väldigt speciellt just nu då det fortfarande är osäkert när kommande säsong kan börja igen och det påverkar även säsongen 2021-22 oerhört mycket när allt blir försenat. Därför kan Ekeståhl Jonsson komma in i ligan i ett svårt läge.

Lucas Ekeståhl Jonsson, Rögle
201003 Rögles Lucas Ekeståhl Jonsson under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Djurgården den 3 oktober 2020 i Ängelholm. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0048

Men Rögles sportchef Abbott tror att 24-åringen snart kan vara redo för världens bästa hockeyliga.
– Det är en annan sport i NHL och Lucas måste förbättra några saker innan han är redo för en ordinarie plats i ett NHL-lag. Men jag är övertygad om att han en dag kommer bli redo.

Lucas Ekeståhl Jonsson har tidigare tillhört Björklöven, Modo och Färjestad innan flytten till Rögle. Han har även hunnit med två säsonger i finska TPS.

LÄS MER: Nya lagkamraten Bäckis lyfter fram detaljen – till att Henrik Lundqvist kommer göra storsuccé i Capitals

Få våra nyhetsbrev!