Tre Kronors drömbesked: Elias Pettersson tackar ja till VM – men detaljen kan stoppa superstjärnan

Över 100 poäng i NHL.
Nu har Elias Pettersson tackat ja till att spela VM.
Men en detalj kan stoppa superstjärnan.

Förväntningarna var stora på Vancouver Canucks inför NHL-säsongen, men det blev en rejäl besvikelse. Laget missade slutspel, men det fanns en ljusglimt. Elias Pettersson tog ett enormt kliv i sin utveckling, och stod för en explosion av poäng.

Har tackat ja

Pettersson blev, trots att Canucks underpresterade, den tolfte svensken i NHL-historien att nå 100 poäng i världens bästa liga. Och med tanke på att Canucks missade slutspel så började svenska hockeyfans direkt spekulera i huruvida Pettersson skulle orka ta sig till Tammerfors för att spela hockey-VM. Och nu har svaret kommit.

Elias Pettersson, Tre Kronor
190513 Elias Pettersson of Sweden during the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship game between Norway and Sweden on May 13, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87940

Elias Pettersson har inget kontrakt att förhandla om eller tänka på, och med tanke på formen han befinner sig i är det förståeligt att han vill fortsätta spela. Nu skriver Aftonbladet att Pettersson tackat ja till att spela turneringen, men det kvarstår en utmaning för Svenska Hockeyförbundet att lösa. Man behöver nämligen betala dyra pengar – två-tre miljoner kronor – för att lösa försäkringen för Pettersson, om en skada skulle hända.

LÄS MER: Joel Lundqvists helt klockrena ord om SM-finalen som får alla i hockey-Sverige att skratta

Hoppas på Karlsson

Men om man löser den betalningen så tyder allt på att Tre Kronor får rejäl stjärnförstärkning i mästerskapet. Elias Pettersson känner förbundskapten Sam Hallam sedan deras tid i Växjö, och det var under Hallam som Pettersson fick sitt stora genombrott i svensk ishockey, då han dominerade i SM-slutspelet redan som ungdom.

Elias Pettersson, Tre Kronor
190519 Elias Pettersson of Sweden after a practice session during the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 19, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87948

Tre Kronor hoppas även på ytterligare stjärnförstärkning i form av Erik Karlsson, som även han nådde över 100 poäng i NHL under säsongen. Hans San Jose Sharks var aldrig nära att nå slutspel, och skulle Tre Kronor få in Karlsson i backuppsättningen skulle man direkt räknas som en av de stora guldfavoriterna.

LÄS MER: När Jan-Ove Waldner gav tidernas mest klockrena svar till en utländsk journalist efter vunnit VM-guld