Tre Kronor slår tillbaka efter Mikael Renbergs dundersågning i VM-fiaskot: "Det är brutalt"

Tre Kronor slår tillbaka efter Mikael Renbergs dundersågning i VM-fiaskot: ”Det är brutalt”

Sverige är utslaget ur hockey-VM efter fiaskoförlust mot Lettland.
Då gick SVT-experten Mikael Renberg hårt åt ledningen i Tre Kronor.
Nu svarar svenska landslaget och slår tillbaka mot SVT-profilen.

Tre Kronor gick in i hockey-VM med en helt ny ledarorganisation och med nye förbundskaptenen Sam Hallam i spetsen. Det började även väldigt bra i hans allra första mästerskap med svenska landslaget med sex raka segrar.

Sveriges fiasko

Men sedan blev det betydligt värre. Först åkte Tre Kronor på en tung förlängningsförlust mot USA i sista gruppspelsmatchen vilket innebar att man gick miste om gruppsegern.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, Tre Kronor
230525 Jakob Silfverberg and head coach Sam Hallam of Sweden look dejected after the 2023 IIHF Ice Hockey World Championship quarterfinal game between Sweden and Latvia on May 25, 2023 in Riga. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0484

Det ledde till VM-kvartsfinal mot Lettland och många ansåg det som en drömmotståndare för svensk del. Men på torsdagskvällen hände det chockartade när Tre Kronor stupande helt och hållet mot ett hårt kämpande Lettland som bragdartat besegrade Sverige med 3-1.

LÄS MER: Tre Kronor-legendarernas hårda ord efter nya VM-fiaskot: ”Blir hypade som superstjärnor”

Renbergs kritik

Ett stort fiasko för svensk del och efter matchen var kritiken enorm. SVT-experten Mikael Renberg var rejält besviken på Tre Kronors insats när det blev dags för avgörandet i hockey-VM och framförallt hur lagbygget såg ut.
– De gånger Sverige har vunnit VM-guld har det alltid kommit några riktiga spetsspelare, säger Renberg i SVT-studion.
– Helt ärligt har vi Lucas Raymond och Rasmus Sundin, som tyvärr blev skadad. Utöver de två finns inte de där riktiga spetsspelarna. Där har Boumedienne misslyckats med att få över tillräckligt bra NHL-spelare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mikael Renberg, Tre Kronor
230525 Dusam Umicevic och Mikael Renberg under en VM-sändning i SVT:s studio den 25 maj 2023 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0368

Assisterande general manager Josef Boumedienne har haft uppdraget att scouta NHL- och AHL-svenskar som kunnat bli aktuella för VM. Han slår nu tillbaka mot kritiken från Renberg.
– Det beror på vilka han vill ha hit. Det vet jag inte. Han får enkelt berätta vilka det är. Vi är nöjda med laget. Vi spelade tillräckligt bra för att vinna. Elitidrott är brutalt. När man sajnar upp för det här jobbet så vet man att det är en match som avgör om man får godkänt eller inte. Vi vann inte i dag, det är så det är, säger Boumedienne till Sportbladet.

LÄS MER: Leif Boorks tydliga kritik efter att jättelöftet Leo Carlsson gjort det ”förbjudna” i hockey-VM: ”Jävla trams”

Det har snackats mycket om vilka NHL-svenskar som inte dykt upp där Elias Pettersson, Rasmus Dahlin och William Nylander har varit de stora namnen som inte kommit till årets hockey-VM på grund av olika skäl. Förbundskaptenen Hallam slår också tillbaka mot SVT-experten Mikael Renbergs kritik i tv-sändningen.
– Jag tycker det är ett ganska svagt påstående. Så här ser idrott ut ibland, tycker vi är det bättre laget och har har spetsiga spelare. Man kan göra mål på många olika sätt, man kan få den i ryggen och in, i dag en sån match när vi inte får det, säger Sam Hallam till kvällstidningen.

Vad tycker du om Tre Kronors insats i hockey-VM? Dela artikeln och säg din åsikt!