Tre Kronor-legendarens svåra kamp: "Jag fick en chock"

Tre Kronor-legendarens svåra kamp: ”Jag fick en chock”

Han fick reda på att han hade en fem centimeter stor cancertumör i halsen. Nu berättar den 64-årige Tre Kronor-legendaren Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg om den tuffa tiden.

Det var den 18 januari tidigare i år som Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg, 64, fick det tuffast beskedet i sitt liv. Den gamla ishockeyspelaren, med bland annat två SM-guld med Brynäs på meritlistan, hade haft ont i halsen och bestämde sig för att gå till läkaren. Beskedet var att han fått en fem centimeter stor tumör på den högra halsmandeln.

En vecka senare låg Lundberg på operationsbordet och fick reda på att han skulle strålas 35 gånger för att stoppa tumören från att sprida sig.
– Jag fick en chock. Jag har varit i frisk hela mitt liv. Jag försökte ta det dag för dag. Det är bara att fajtas. Men mellan vecka tre och sju i strålningsbehandlingen, det var inte kul. Allting går ju sönder i munnen och det blir öppna sår. Det var ingen hit, säger han till Expressen.

Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg har uppnått kultstatus i både Skellefteå AIK och Örebro. Förutom två SM-guld har han tagit hem ett VM-brons och ett VM-silver med Tre Kronor på 70-talet.

Det har nu gått drygt 10 månader sedan Lundberg fick beskedet att han hade cancer. Tumören spred sig inte till lymfkörtlarna och i dag är han friskförklarad. Men kampen fortsätter än i dag. Trots att cancern är borta har han symptom från den tuffa tiden, bland annat att han känner sig trött under kvällarna. Han har hört att det kommer ta upp till två år att bli helt friskförklarad.

Under den tuffa tiden har ”Krobbe” fått mycket stöd från vänner och familj, något han är tacksam för.
– De har stöttat mig hela tiden. När man får höra beskedet första gången är det lätt att gräva ner sig, men jag försökte prata om det, ta det dag till dag, och då gick det mycket bättre. Det gick ju en vecka efter en operation då jag väntade på svar om vad det var för något. Och det var ingen rolig vecka. Då låg jag och grubblade, om jag skulle dö, om jag aldrig skulle få se barnen och barnbarnen igen, säger han till Expressen.

LÄS MER: En av de bästa straffarna någonsin i SHL

Gilla Sportbibeln Hockey om du också är en riktig hockeynörd.