Tre Kronor-legendaren öppnar upp om tuffa vardagen – med stroke och cancer: "Orkar inte så mycket..."

Tre Kronor-legendaren öppnar upp om tuffa vardagen – med stroke och cancer: ”Orkar inte så mycket…”

En av Leksands största klubbikoner.
Nu öppnar Magnus ”Sigge” Svensson upp om den tuffa vardagen med stroke och cancer.
– Jag gick på toaletten, sedan blev allt svart, säger han till SportExpressen.

Han gjorde hela 16 säsonger och 650 matcher för Leksand. Än i dag hänger tröja nummer 8 i taket på Tegera Arena.

Vunnit OS-guld

Magnus ”Sigge” Svensson är en av klubbens absolut största legendarer. 2002 tog den långa hockeykarriären slut för 39-åringen från Tranås, som inte spelade för någon annan svensk elitklubb än Leksand.

Magnus Svensson, Leksand
981011 Magnus Svensson, Leksand © Bildbyrån – 60011

Hockeybacken har även vunnit OS-guld och VM-guld med Tre Kronor samt har 27 NHL-matcher med Florida Panthers på meritlistan. I dag är ”Sigge” 57 år gammal och bor i Leksand.

Han har lämnat hockeyn bakom sig och jobbar sedan 1991 på Clas Ohlson. Nu öppnar Svensson upp om den tuffa vardagen och svåra motgångarna.

”Hon är dålig”

Frun Helena, som han träffade för 37 år sedan, är svårt sjuk i cancer och drabbades av leukemi för tio år sedan.
– Hon är dålig. Hon orkar inte så mycket. Men ibland tar vi en tur med bilen och är ute så länge Helena orkar. Det är svåra tider nu också med coronapandemin. Hennes lungor har bara 17 procents kapacitet, men hon är en kämpe och klagar aldrig, säger han till SportExpressen.

Magnus Svensson, Leksand
160324 Leksands assisterande tränare Magnus Svensson under ishockeymatchen i kvalet till SHL mellan Modo och Leksand den 24 mars 2016 i Örnsköldsvik Foto: Robbin Norgren / BILDBYRÅN / Cop 192

Han själv drabbades av en stroke 2017 och fick föras med helikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Jag gick på toaletten, sedan blev allt svart. Jag minns inget mer av det som hände. När jag vaknade kunde jag inte röra en fena, det var helt stiltje i kroppen. Jag var orolig, men jag fick tillbaka rörligheten ganska snabbt i kroppen, säger han till kvällstidningen.

Följer Leksand

Tre år senare är Leksandsikonen fullt återställd igen och mår mycket bättre i dag.
– Jag mår bra. Jag känner mig stark och kan även spela ishockey igen. Det är bara lite finmotorik i fingrarna som fattas. Jag styrketränar och cyklar mycket. Jag tittar bara framåt och ältar inte det som varit. Jag mår bra nu, säger han i intervjun.

Magnus Svensson blickar bara framåt och följer självklart klubben i hans hjärta fortfarande. Passionen för Leksand brinner fortfarande.
– Ganska intensivt måste jag säga. Jag går ofta på hemmamatcherna och tittar mycket på teve. Det blir mycket hockeysnack hör hemma. Jon Knuts, som lirar i Leksand, bor bara ett hus ifrån mig på min gata, säger 57-åringen.

LÄS MER: Leksands stora prestigevärvning – skriver flerårskontrakt med stjärnbacken: ”Kan styra vårt spel”

Få våra nyhetsbrev!