Tre Kronor-ikonen Curre Lundmarks stenhårda kritik – mot svensk hockey: ”Det är förfärligt och tragiskt”

Curre Lundmark är en av våra största tränarikoner.
Nu riktar förre Tre Kronor-förbundskaptenen hård kritik mot ishockeyförbundet.
– Det som hänt är både förfärligt och tragiskt, säger han till SportExpressen.

Han var med och ledde Tre Kronor till dubbla VM-guld 1991 och 1992 som assisterande förbundskapen. Sedan ledde han Sverige till OS-guld 1994 som huvudansvarig förbundskapten.

Lundmarks kritik

Curt Lundmark är verkligen en av svensk hockeys allra största tränarikoner. Numera bor 75-åringen i Västerås och följer hockey mest från läktarhåll, även om han inte gillar vad som hänt med svensk hockey.
– Jag bor i Västerås och går och tittar på Västerås IK i allsvenskan ett par matcher varje säsong. Men jag gillar inte den ishockey som spelas i dag. Jag tycker framför allt att Allsvenskan men även att SHL har tappat sin identitet. Det snackas mest om energi och fart, men det finns inget spel längre. Den hockey som spelas i dag attraherar inte mig längre, säger han i en intervju med SportExpressen.

Curt Lundmark, Tre Kronor
920510 Ishockey, VM, Final, Sverige – Finland, 5-2: Curt Lundmark och Conny Evensson, förbundskapten, med medalj. Guld, världsmästare. © Bildbyrån – 15977

Lundmark var även en av många svenska hockeyprofiler som höjde rösten och gick ihop i ett gemensamt upprop i våras mot svenska ishockeyförbundet. Där man riktade skarp kritik mot att mångårige informationsassistenten Anders Feltenmark sparkades av förbundet.
– Jag tycker det är förfärligt och tragiskt. Anders är ärligheten själv och lojal. Och framför allt accepterar han inte orättvisa som många andra blundar för. Det är 98 stycken som skrivit under uppropet och vi håller fortfarande på och försöker hjälpa Anders. Han har som fackligt ordförande polisanmält och hjälpt en kollega som blivit sexuellt ofredad. Han har gjort precis som man ska göra i hans ställning och så sparkas han, säger ”Curre” till kvällstidningen.

”Är något annat”

Svenska ishockeyförbundets motivering till att göra sig av med Feltenmark var på grund av arbetsbrist till följd av coronaviruset. Men förklaringen köper inte förre förbundskaptenen.
– Uppenbart är det nåt annat som ligger bakom. Han har jobbat på förbundet i över 20 år och har kommit först och gått sist på jobbet. Anders har ett stort kurage och det högaktar jag och många andra honom för. Vi hoppas att det ordnar sig för Anders. Förbundet borde tagit hand om honom i stället för att sparka ut honom, säger han i intervjun.

Curt Lundmark, Tre Kronor
070915 Ishockey, Vänskapsmatch, 80-tal, Team Sverige – Team Ryssland: Curt Lundmark © Bildbyrån – Cop 55

Förutom tiden som assisterande förbundskapten och senare förbundskapten i Tre Kronor så har Curre Lundmark även varit tränare i HV71, Västerås och Leksand. Men något SM-guld blev det aldrig under tränarkarriären, däremot blev han finsk mästare med Jokerit 1997.

LÄS MER: Förre SHL-stjärnan dumpas av NHL-laget trots succésäsongen – kan nu återvända

Få våra nyhetsbrev!