Tre Kronor-ikonen Bengt-Åke Gustafsson återvänder till svensk hockey – här är nya tränarjobbet

Han har varit utan jobb i ett och halvt år.
Nu är Tre Kronor-ikonen Bengt-Åke Gustafsson klar för nytt tränarjobb.
– Jag vill leva kvar i hockeyvärlden, säger han till Sportbladet.

Som spelare vann Bengt-Åke Gustafsson dubbla VM-guld med Tre Kronor. Som tränare blev han sedan den första någonsin att leda ett landslag till både OS-guld och VM-guld samma säsong 2006.

Gustafsson tillbaka

Han är en riktig legendar inom svensk hockey. Men sedan säsongen 2018-19 har 62-åringen varit utan tränarjobb i ett och ett halvt år.

Bengt-Åke Gustafsson, Tre Kronor
060521 Ishockey, VM, Final, Sverige – Tjeckien, 4-0 VM-guld, guld: Bengt-Åke Gustafsson med VM-pokalen. © Bildbyrån – 90083

Men nu blir det ändring på det och ”B-Å” återvänder till båset igen för nytt tränarjobb hemma i Sverige. Efter tränarjobb i VEU Feldkirch, Langnau, Färjestad, Tre Kronor, ZSC Lions, Atlant Mytishchi, Nürnberg, SCL Tigers, EHC Olten och senast norska Stjernen blir det nu hem till Karlskoga igen för tränarveteranen.

”Det man vill göra”

Gustafsson har fått nytt jobb som hjälptränare i division 2-laget HC Flyers. Det blir hans första tränarjobb i Sverige på hela 10 år.

Under gårdagen var förre Tre Kronor-förbundskaptenen på första träningen med laget.
– Jag uppskattar det. De första minuterna kändes det som om skridskorna var alldeles runda. Det kändes väldigt positivt med killarna. Bra intensitet och fart. De sade efteråt att de aldrig tidigare haft så högt tempo, säger Gustafsson, som trivs med att vara tillbaka inom hockeyn igen, till Sportbladet.
– Det var skönt, det är ju det man vill göra och det är en del av livet. Jag vill inte försvinna för långt bort, jag vill leva kvar i hockeyvärlden. Om det dyker upp en intressant klubb med ambition är jag beredd, men jag tar inte jobb för jobbandets skull.

Hyllar ”Henke”

Under sina fem år som Tre Kronors förbundskapten ledde han Sverige till OS-guld, VM-guld och två VM-brons. Dessförinnan ledde han även Färjestad till ett SM-guld.

Bengt-Åke Gustafsson, Tre Kronor
100820: Ishockey, All Star SWE Pro – Rögle: Bengt-Åke Gustafsson, coach, All star SWE Pro, © Bildbyrån – 30261

Dessutom har Bengt-Åke Gustafsson gjort hela 555 poäng på 629 matcher i NHL för Washington Capitals. Samma NHL-lag som nu får förstärkning av hans förre landslagsmålvakt Henrik Lundqvist.

En värvning som Gustafsson verkligen hyllar.
– Det är ju otroligt stort för ”Caps” att få dit honom. En viktig kille med vinnarskalle, säger han till kvällstidningen.

LÄS MER: SHL-stjärnans enorma jätteilska – efter regeringens beslut om publiken: ”Det är hemskt!”

Få våra nyhetsbrev!