Tre Kronor bröt dystra sviten – nu väntar drömmotstånd i kvartsfinalen

Men gruppfinalen mot Ryssland i hockey-VM började på sämsta möjliga sätt. Redan efter knappt tre minuter kunde Ryssland göra 1-0 när Kiril Kaprizov fick stå ohotad i slottet och trycka in ledningspucken bakom Anders Nilsson.

Tre Kronor drog på sig fler utvisningar och rytmen i spelet stämde inte. Viktor Arvidsson och Filip Forsberg försökte skapa farligheter framåt. Samtidigt stoppades superkedjan med Rickard Rakell, Mattias Janmark och Mika Zibanejad ofta om inte hela tiden av ett effektivt och välorganiserat ryskt försvar.

Superkedjan tog fart

Men det skulle släppa i mittakten – och det var superkedjan som skulle visa vägen. Zibanejad kunde först placera in kvitteringen i powerplay och några minuter senare skulle han stå för matchens delikatess.

Rangers-stjärnan snodde åt sig pucken vid blå, körde en vända runt både ryskt försvar och målbur och serverade Rakell som fick stöta in ledningspucken i öppen kasse.

Bröt sviten – och får drömmotstånd

Alexander Barabanov fick med bara några minuter kvar Rysslands bästa chans till en kvittering, men friläget kunde avstyras av Nilsson. Tre Kronor besegrade Ryssland med 3-1, för första gången på 14 år i VM- och OS-sammanhang, och vann gruppen.

Nu väntar drömmotstånd i form av Lettland i kvartsfinalen på torsdag i Köpenhamn.
– Nu börjar de roliga matcherna, det är bara att ladda om och se till att vi är fräscha på torsdag, säger Patric Hörnqvist efter matchen.

ANNONS: Vilken ränta kan du få? Zmarta skannar marknaden helt kostnadsfritt för att hitta bästa möjliga lånealternativ åt dig.

Uppgifter: Dumpades av SHL-klubben i dag – klar för ny klubb några timmar senare