Tränarikonen och guldhjälten ”Kung Sune” är död – blev 68 år gammal: ”Har betytt mycket för oss”

Tränarikonen och guldhjälten ”Kung Sune” är död – blev 68 år gammal: ”Har betytt mycket för oss”

Svensk hockey har sorg.
Tränarikonen Sune Bergman är död.
– Jag är ledsen men stolt över att haft honom som pappa och över hans gärning inom ishockeyn i Sverige, säger sonen, Nicklas Dyrén, till Aftonbladet.

Sune Bergman gjorde många år som tränare på hög nivå, och första jobbet kom redan 1988, och inte först 31 år senare hade han sin sista klubb. Mest förknippad är Bergman annars med HV71, som han för första gången tränare 1995.

Blev 68 år

Det blev en alldeles sensationell säsong, då han alltså under sin allra första säsong med klubben ledde laget till SM-guld – dessutom HV71:s första någonsin. 2019 räddade han Vita Hästen kvar i Hockeyallsvenskan, och förra året var han klar för en återkomst till norsk hockey, där han varit mycket under karriären.

171028 Sune Bergman, head coach of Frisk Asker, during the GET-ligaen match between Frisk Asker and Lillehammer on October 28, 2017 in Asker. Photo: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN

Men det tvåårskontraktet var tvunget att brytas då Bergman blev sjuk. Nu kommer beskedet att han gått bort, 68 år gammal.

– Jag är ledsen men stolt över att haft honom som pappa och över hans gärning inom ishockeyn i Sverige, säger sonen Nicklas Dyrén till Aftonbladet, och fortsätter:

– Hälsan har sviktat de senaste två åren, han har fått tacka nej till kontrakt då han blivit sämre och sämre.

”Betytt mycket”

HV71 spelade i går träningsmatch med svarta armbindlar, för att hedra sin guldtränare. Johan Lindblom var med och bärgade guldet 1995, och är i dag klubbdirektör i Jönköpings-laget.

– Sune var bestämd och tydlig med vad han ville, men hade också ett stort hjärta och brydde sig verkligen om oss spelare. En tränare som betytt mycket för HV71 och även mycket för mig personligen och jag minns honom med värme, säger han till HV:s hemsida.

950406 Ishockey, SM-Final, Brynäs – HV71: Sune Bergman, tränare i HV71 och Johan Lindbom med pokalen. © Bildbyrån

Sune Bergman gjorde många år i Norge, och i Sverige blev det tränaruppdrag för bland annat Pantern, Sundsvall och Leksand. Han var även förbundskapten för Tre Kronor under VM 1999, då det blev brons.

LÄS MER: När Wayne Gretzky satte Kenta Nilsson som etta(!) – på sin alldeles egna superlista: ”Under hela min karriär…”

Få våra nyhetsbrev!