Tomas Montén bryter tystnaden – avslöjar stora ilskan efter årets Junior-VM: ”Känns för jävla piss”

Junior-VM var för svensk del bara två matcher färsk när chockbeskedet kommunicerades.
Samtliga lag fick packa sina väskor och vända hem.
– Det känns fortfarande för jävla piss, säger Tomas Motnén.

Coronaviruset hade hittat sig in i JVM-trupperna och hela mästerskapet ställdes in över en natt. En handfull positiva fall fick ishockeyförbundet att agera och lämna ett ordentligt chockbesked till lagen.

”Jävligt besviken”

Det blev inget fortsatt spel och samtliga spelare och ledare fick de kommande dagarna lämna Kanada, och återvända hem till sina klubbadresser.

Det har gått över två veckor sedan det dystra beskedet nådde förbundskaptenen, Tomas Montén. Och 44-åringen har ännu inte kunnat släppa på känslorna.

211114 Tomas Montén, head coach, of Sweden during the junior international friendly match between Sweden and Russia on November 14, 2021 in Ängelholm. Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

– Jag är fortfarande jävligt besviken. Först och främst tycker jag synd om spelarna, särskilt 02:orna som bara var med i år. De fick inget U18-VM heller, det blev också inställt. Jag lider oerhört med dem, säger han till SportExpressen.

För Monténs del blev detta han sista Junior-VM. Han har tidigare annonserat att han inte kommer förlänga sitt kontrakt efter att det nuvarande löper ut efter säsongen.

– Sedan finns en personlig besvikelse där också, att inte få avsluta på bästa sätt, säger han.

Drömde om guld

Juniorkronorna hade fått en bra start på turneringen. Svenskarna övertygade rejält mot både Ryssland och Slovakien, och hoppet om att Sverige kunde återupprepa succén från 2012 hade fått nytt liv.

– Jag inbillar mig att vi hade något bra på gång. En stark grupp som kunde göra en ”svensk turnering”, alltså vara underdog och smyga med. Jag säger inte att vi hade vunnit guld, men jag tror att möjligheten fanns. Det känns för jävla piss att vi inte fick se vad som kunde ha hänt, säger förbundskaptenen.

Förbundskapten Tomas Montén. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Tomas Montén kommer att vara med i teamet som ska leda Tre Kronor under OS. Det kan bli hans sista uppdrag inom det svenska ishockeyförbundet.

– Jag kommer ha samma uppgifter som under tidigare turneringar med Tre Kronor. Eventuellt kommer jag vara inblandad i VM i Finland också, men ingenting är bestämt. 

LÄS MER: Joel Lundqvists ärliga ord – toksågar årets OS-hockey: ”OS ska vara en fest, det här blir nåt annat”

Få våra nyhetsbrev!