SVT Sports oväntade agerande till efterlängtade hockey-VM – förklarar nu varför: ”Det finns flera skäl”

På fredag börjar äntligen hockey-VM igen.
Men då väljer SVT Sport att göra det oväntade.
– Det finns flera skäl till att vi väljer att göra så här, förklarar SVT-programchefen Max Bursell för SportExpressen.

Äntligen är det dags för hockey-VM igen och Tre Kronor har fått välbehövlig förstärkning från NHL. På fredag spelar Sverige första matchen mot Tyskland och hela mästerskapet kommer att sändas i SVT.

SVT:s agerande

Det blir nya förbundskaptenen Sam Hallams allra första mästerskapsmatch. Men nu kommer det oväntade beskedet från SVT Sport bara dagen innan världsmästerskapet drar igång.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tre Kronor, Hockey-VM
230504 Jonatan Berggren,Leo Carlsson, Lucas Raymond, Fabian Zetterlund and Rasmus Sandin of Sweden celebrate after 1-0 during the Czech Hockey Games game between Sweden and Switzerland on May 4, 2023 in Gothenburg. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0443

Istället för att vara på plats i hockey-VM som spelas i finska Tammerfors och lettiska Riga så väljer SVT att stanna hemma. Hela studion för hockey-VM kommer att vara på svensk mark i tv-huset på Gärdet i Stockholm.
– Vi satsar på hemmaplan i stället. Vi har byggt en stor studio här som ska inhysa en massa olika sporter. Det går ju i den riktningen, säger programledaren Dusan Umicevic till SportExpressen.
– När du nu frågar så hade det varit roligare att vara på plats, och ha en studio där.

LÄS MER: Erik Karlssons chockbesked i natt – kan inte dölja sin glädje efter otroliga belöningen: ”Fyfan vad stort!”

Stannar hemma

SVT-profilen fortsätter att berätta om fördelarna med att ha en tv-studio på plats under ett mästerskap.
– Man får ganska mycket gratis när man är på plats, som atmosfären. Finland är ett land där hockeyn betyder allting. Vi får inte glömma att landet både är regerande världsmästare och olympiska mästare. Med det sagt är jag övertygad om att det blir bra så här också. Det är många kloka huvuden som arbetat med det här. Vi ska till exempel ha flera reporterteam i de två städerna, säger Umicevic i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Dusan Umicevic, SVT
221028 Dusan Umicevic of Swedish Television during the friendly handball game between Sweden and the Czech Republic on October 28, 2022 in Kalmar. Photo: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170 / SM0192

SVT Sports programchef Max Bursell ger sin syn på det hela och förklarar varför tv-kanalen valt att stanna hemma under hockey-VM.
– Det finns flera skäl till att vi väljer att göra så här. Dels tror jag att vi kan göra en mer modern, snygg och avancerad produktion i vår nya sportstudio. Premiären för den studion var kopplad till skidskytte-VM. Det är där som vi nu gör alla våra sportproduktioner, säger han till kvällstidningen.
– Vi precis som alla andra försöker även se över vårt resande; hur mycket ska vi flyga, hur mycket ska vi skicka människor runtom i världen. Så det är både av hållbarhetsskäl som ekonomiska.

Vad tycker du om det här beslutet av SVT? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Stig Salmings hjärtekrossande bekännelse om bortgångne Börje – orden som berör alla svenskar