SVT-expertens tydliga förslag: Så vill han nu ändra på svensk hockey – för att bli av med filmningar för gott

SHL gör nu allt för att bli av med filmningar.
Men SVT-experter Jonas Andersson hade velat ge domarna än mer hjälpmedel.
– Det är ett fåtal spelare som står för de allra flesta filmningarna, säger han.

Under de senaste åren har supportrar och experter i allt större utsträckning pratat om filmningar. Problematiken är tydlig – och alla är överens om att det inte hör hemma inom sporten. Men trots det ser man spelare lyckas få med sig utvisningar, år efter år, efter att ha fallit lätt.

Krafttag mot filmningar

Spelare i SHL har blivit rena hatobjekt på grund av deras rykten att falla lätt, och inför årets SHL-säsong har domarkåren varit tydlig med att man vill ha bort det helt. Domarchefen Tomas Thorsbrink har besökt samtliga klubbar för att prata om detta, och att man kommer ta krafttag mot det.

220505 Domare Mikael Nord under final fyra i SHL mellan Färjestad och Luleå den 5 maj 2022 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Jonas Andersson, hockeyexpert i SVT, välkomnar beskedet, men lider samtidigt med domarna.

– Jag tycker att det är ett problem för det är nästan helt omöjligt för domarna att se och du kan skapa dig sportslig framgång genom att filma, säger Andersson i SVT.

Tydliga förslaget

Andersson skulle dock vilja göra än mer. Han menar att domarna behöver hjälp – och föreslår därför en stor förändring.

– Jag skulle personligen gärna vilja se att domaren har en möjlighet att kolla på video under match, för det krävs. Man har det på vissa andra tilltag, och sen hårdare straff så det straffar sig där och då, och sen böter så klart. Sen gäller det att vi i media pratar om det så att det lyfts upp och inte blir socialt accepterat med filmningar inom hockeyn, säger han.

211123 Jonas Andersson poserar för ett porträtt under en fotografering i SVT:s Hockeystudion den 23 november 2021 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Jonas Andersson är dock noga med att påpeka att problemet med filmningar inte är ett särskilt generellt problem – utan att det snarare handlar om en klick spelare.

– Det här är inte att allmänt problem, det är ett fåtal spelare som står för de allra flesta filmningarna och domarna har stenkoll på vilka det är, med- och motspelarna vet vilka det är så det är inte så att det är ett genomgående problem i ishockeyn men det påverkar många, säger Andersson.

LÄS MER: Roger Rönnbergs massiva kritik mot Niklas Wikegård – slår tillbaka inför nya säsongen: ”Väldigt, väldigt dåligt”