Roger Rönnbergs massiva kritik mot Niklas Wikegård – slår tillbaka inför nya säsongen: ”Väldigt, väldigt dåligt”

Roger Rönnbergs massiva kritik mot Niklas Wikegård – slår tillbaka inför nya säsongen: ”Väldigt, väldigt dåligt”

Niklas Wikegård har sågat Frölundas sätt att spela ishockey.
Nu slår Roger Rönnberg tillbaka – med kraft.
– Det är väldigt, väldigt dåligt undergrävt, säger han.

Frölunda kommer från en säsong som tog slut i SM-semifinalen, men trots att det på pappret må vara godkänt så kantades säsongen av kritik. Roger Rönnberg fick det inte riktigt att stämma till 100 procent, och kritikerkåren menade att det kanske är dags för Rönnberg att se över hur hans lag spelar sin hockey.

Slår tillbaka mot Wikegård

Rönnberg har varit tydlig med att han vill att sitt lag spelar med en hög press, och det är ingenting han planerar att ändra. Men Niklas Wikegård, mångårig expert på C More, tycker minst sagt att det är dags.

– Roger Rönnbergs sätt att spela hockey är omodernt – och inget som du vinner titlar mer längre, har han sagt.

171116 Cmores expert Niklas Wikegård under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Färjestad den 16 november 2017 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Men det är ingenting som Rönnberg köper. I en intervju med GP slår nu Frölunda-tränaren tillbaka ordentligt – och har ett färst exempel i huvudet.

– Jag tycker det dåligt undergrävt! Väldigt, väldigt dåligt undergrävt med hur verkligheten ser ut. Jag var glad över att Colorado Avalanche vann Stanley Cup med nästan ett identiskt spelsystem som det vi spelar med, säger han.

”Jag tror inte på det!”

Roger Rönnberg ger även en liten känga till SVT-experten Jonas Andersson.

– Jag hörde nyss Jonas Andersson sitta prata i tv om att Brynäs spelar smart – för de backar hem, spelar ett samlat försvarsspel. I Sverige pratar vi om att det är smart. Det finns en massa förklaringar till att man tycker så, för det ligger i den svenska kulturen att det är så man spelar lagsport. Du samlar ihop dig och spelar ett lågt försvarsspel. Men jag tror inte på det! Jag har under de 15 sista åren inte sett ett lag som ökar sannolikheten att vinna matcher på det sättet, säger han.

211023 Frölundas tränare Roger Rönnberg under ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Frölunda den 23 oktober 2021 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Roger Rönnberg menar dessutom att de lagen som vinner titlarna, spelar på ett liknande sätt som hans Frölunda gör.

– Jag ser inga klubblag vinna med den spelstilen. Lag som Luleå och Färjestad som spelade final i våras spelar med en ganska hög forechecking, Rögle som vann CHL spelar på samma sätt. Växjö forecheckar. Så det är ganska tröttsamt att journalister inte tar reda på hur verkligheten ser ut.

SHL inleds på lördag, då Frölunda möter Timrå på hemma-is.

LÄS MER: Erik Karlssons första ord efter alla rykten – öppnar upp om framtiden i NHL: ”Jag hoppas att…”