SVT-expertens jättekritik mot nya regeländringen – vill nu ta bort tacklingar i svensk hockey: ”De är för farliga”

Färre tillåtna tacklingar i svensk hockey.
Det vill SVT-experten Maria Rooth se.
– De är för farliga, säger hon.

Nästa säsong kommer SDHL att tillåta tacklingar likt de på herrsidan. Den nya regelförändringen kommer att testas nästa spelår, och utvärderas under säsongen.

Kritiken mot tacklingar

Ett steg mot en mer jämställd sport tycker vissa. Men andra tycker inte om den nya regelförändringen inom svensk damhockey som ska testas nästa när säsongen drar igång igen efter sommaren.

– Vi vill inte ha något fult spel utan vi vill åt tävlingen och intensiteten i spelet, säger SDHL:s sportchef Gizela Ahlgren-Bloom enligt SVT.

220319 Frölundas Christian Folin visas ut efter tackling på Djurgårdens Emil Berglund under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Djurgården den 19 mars 2022 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

SVT-experten Maria Rooth är heller ingen stor supporter av det som ska prövas i SDHL nästa säsong – och vill i stället se färre tacklingar.

– Som det är nu så har alltid herrhockeyn varit normen. Man har länge frågat sig varför inte tjejerna får göra som killarna gör. Jag tycker snarare att tittar du på herrhockeyn så skulle jag vilja ta bort lite av tacklingarna, säger hon.

”De är för farliga”

Och det är framför allt en typ av tackling som Maria Rooth vill se försvinna från svensk ishockey.

– Open ice-tacklingarna är alldeles för farliga tycker jag. Ska hockeyn gå åt något håll så är jag snarare för att ta bort mer av den fysiska kontakten, säger hon och fortsätter:

220303 Örebros Petr Zámorský har ont efter tackling från Malmö Redhawks Lance Bouma under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Malmö Redhawks den 3 mars 2022 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

– Ishockeyn i dag är betydligt snabbare än vad den var för några år sedan. Så återigen, jämställdhet kan tolkas på olika sätt och jag är lite osäker på att det ska gå åt att det ska likna herrhockeyn, jag är inte så säker på det.

LÄS MER: Klart: Tre Kronors drömbesked – NHL-stjärnan William Nylander ansluter till VM-truppen

Få våra nyhetsbrev!