SVT-expertens jättekritik mot Djurgården mitt under stekheta finalen – rasar mot orden: ”Det är löjligt”

Finalserien mellan Djurgården och Modo har varit händelserik – och stökig.
Nu rasar SVT-experten Jonas Andersson mot Johan Garpenlöv och Djurgården.
– Det är taffligt och löjligt, säger han.

Det var efter den första finalmatchen mellan Modo och Djurgården, i serien som avgör vilket lag som spelar SHL-hockey nästa år, som Stockholms-laget var vansinniga på domarna. Det var hårda ord om hur lite utvisningar laget fick med sig, och man gick till och med ut och manade på att SHL-domare borde kliva in.

Stora kritiken

Orden kom från såväl ledningshåll, från K-G Stoppel, men även från tränaren Johan Garpenlöv. I den andra matchen svängde kritiken snarare över från hockey-Sverige om att domarna var för hårda mot Modo, och vissa har menat att Djurgården fick gehör för sin stenhårda kritik.

230406 Djurgårdens tränare Johan Garpenlöv under en presskonferens efter semifinal tre i Hockeyallsvenskan mellan Djurgården och Björklöven den 6 april 2023 i Stockholm. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Nu sågas klubbens agerande rejält av SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson, som inte är ett fan av vad Djurgården sysslar med.

– Jag tycker att de gick över gränsen som kallade domarna skräp… över alla rimligheter. Det var K-G Stoppel som gjorde det, och även Garpenlöv, säger han.

LÄS MER: Sveriges jättekross av Kanada i premiären av U18-VM – Småkronorna hyllas efter utklassningen

“Taffligt och löjligt”

Jonas Andersson menar att det är mycket känslor under ett slutspel, och särskilt i en matchserie av denna betydelse, men att det ändå inte är okej.

– Jag vet inte, är det för att han är stressad i stundens hetta? Eller är det för att han försöker påverka domaren?, säger han.

221117 Marie Lehmann och Jonas Andersson, SVT under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Andersson hoppas inte att Garpenlöv är så hård för att få fler domslut till sin fördel, men menar att det är förskräckligt om så är fallet.

– Jag kan bara spekulera, men är det så att han försöker göra detta till sin fördel så är det ju väldigt taffligt och löjligt gjort, om det är medvetet. Och är det i stridens hetta så är det inte så väldigt mycket bättre. I stridens hetta är du känslomässig, du är på och du säger dumma saker, men jag tycker att Djurgården skulle ha tagit mycket, mycket större avstånd från det här. I stället ordet nästan som att de har gjort mer på det andra alternativet, att faktiskt försöka påverka resten av matchserien, säger han.

Ställningen mellan lagen är 1-1 inför fredagens tredje finalmatch, då två raka hemmamatcher väntar för Djurgården.

LÄS MER: Frölunda bryter tystnaden om stjärnspelarna – första orden om NHL-meriterade trion: ”Vi har pratat”