SVT-expertens dom inför finalrysaren – därför står Färjestad för det omöjliga "Det är en nackdel för Luleå"

SVT-expertens dom inför finalrysaren – därför står Färjestad för det omöjliga ”Det är en nackdel för Luleå”

Luleå har tre raka hemmavinster i finalserien.
Men på torsdag tror Jonas Andersson att norrbottningarna faller.
– Det är en nackdel för Luleå, säger han.

Finalserien mellan Färjestad och Luleå har bjudit på dramatik av allra högsta klass. Det har varit såpass jämnt mellan de båda klubbarna att det nu väntar en avgörande sjunde match senare under veckan.

Tror på Färjestad

Det har varit heta känslor på isen genom alla matcher, och de båda lagen har svingat vilt mot varandra framför mikrofoner efter matcherna. Och den röda tråden genom hela finalserien har varit fördelen att spela på sin hemmaplan.

220509 Färjestads Joakim Nygård jublar efter 3-1 av Per Åslund under final sex i SHL mellan Färjestad och Luleå den 9 maj 2022 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Luleå har vunnit sina tre matcher på hemmais, och Färjestad likaså. I måndagens möte tvingade FBK fram en sista avgörande match efter 3–1 hemma i Karlstad.

Norrbottningarna har fördelen inför den sista matchen. Men då väljer SVT-experten Jonas Andersson att inte tro på statistiken, och tror att Färjestad vinner guldet.

”En nackdel för Luleå…”

– Det är extemt ovisst. Men Färjestad har klarat av en match för sin överlevnad nu och visat att man klarar pressen bra. Det blir jämnt, men jag tror att Färjestad tar guldet, säger han till SVT Sport.

Luleå har inte vunnit SM-guld sedan 1996. Det tror Jonas Andersson kommer spöka i Luleå-spelarnas huvud på torsdag.

220509 Luleås Einar Emanuelsson deppar efter final sex i SHL mellan Färjestad och Luleå den 9 maj 2022 i Karlstad. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

– Men det mentala spelet kan vara en nackdel för Luleå. De har inte vunnit guld på 26 år och den tröskeln kan vara svår att ta sig över. Det kan sätta spöken i huvudet.

Han menar däremot att Luleå har allt att förlora.

– Hemmaplansfördelen har varit uppenbar i finalserien. Sett till det perspektivet talar allt för Luleå, menar Andersson.

LÄS MER: Brendan Shinnimins helt ärliga ord inför avgörande finalen – talar åt hela hockey-Sverige: ”Alla ville det här”

Få våra nyhetsbrev!