Svenskstjärnans första ord – tvingas avsluta karriären efter fler än 1 000 NHL-matcher: ”Det är känslosamt”

Han tvingades avsluta karriären på grund av ryggsmärtor.
Nu berättar Alexander Steen om hur det är att för första gången inte delta i en försäsong.
– Tyvärr påverkar det fortfarande vardagslivet, säger han till Aftonbladet.

Alexander Steen har länge varit en av våra mest meriterade svenskstjärnor borta i Nordamerika, och faktum är att han och Henrik Lundqvist i höstas var de enda fortsatt aktiva som spelade i NHL efter den stora lockouten, 2005. Under alla åren Steen har kanske inte varit den som fått mest uppmärksamhet medialt, men han har under alla åren i Nordamerika lyckats komma upp i imponerande 1 018 matcher, där han svarat för 622 poäng.

”Påverkar fortfarande…”

Steen inledde NHL-karriären med fyra raka säsonger i Toronto Maple Leafs, men därefter gick flyttlasset till St Louis Blues där han blivit kvar hela vägen tills nu, då han meddelar att karriären är över. Beskedet kom något oväntat nu under vintern, och har växt fram sedan i somras, då Steen mitt under NHL-slutspelet led av svåra ryggsmärtor.

190815 Christer Jonasson inspekterar Alexander Steens glugg mellan tänderna under uppvisningen av Stanley Cup-pokalen den 15 augusti 2019 i Sundsvall. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

Det rör sig om flera diskar i nedre ryggen som spökar, och som alltså gör att karriären nu är över.

– Tyvärr påverkar det fortfarande vardagslivet, jag är definitivt mer vaksam på hur jag rör mig i vanliga situationer än tidigare. Det känns förstås frustrerande, men jag går på rehab och förhoppningsvis kommer det bli bättre, säger han till Aftonbladet.

”Varit känslosamt”

Att Steen tvingas avsluta karriären – snarare än att han själv väljer när det är över – tynger honom.

– Det har varit en känslosam process. Hockeyn har varit en så otrolig stor del av mitt liv. Alla slutar ju någon gång, men man har en bild i huvudet av hur det ska gå till för egen del, säger han, och fortsätter:

– Just nu, när träningscamperna dragit igång, känns det lite ovant och konstigt. Det är första gången i hela mitt vuxna liv jag inte är med när en säsong startar. Jag vet inte när man kan säga att man är hockeyspelare på riktigt, men från TV-pucksåldern, när jag började inse att det skulle kunna gå bra, är det ju vad nästan allt handlat om.

Alexander Steen, NHL
150110 St Louis Alexander Steen under ishockeymatchen i NHL mellan St Louis Blues och Carolina Hurricanes den 10 januari 2015 i St Louis. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86904

Alexander Steen fick vinna Stanley Cup med sitt Blues under våren 2019, och om han blir kvar i staden eller om han flyttar hem till Sverige nu när karriären är över, är ännu oklart.

– Jag har inte riktigt hunnit så långt i tankarna, men gärna något inom hockeyn. Att få hjälpa nästa generation spelare att komma fram är väl något som lockar, säger han till Expressen.

LÄS MER: Rasmus Dahlin tokhyllas nu i Nordamerika efter nya bilderna – som avslöjar den stora förvandlingen

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!