Svenskstjärnan var i kontakt med lag i Sverige – men nobbade för KHL-kontrakt: ”Inte tjänat stora pengar”

Fredrik Claesson lämnade NHL för KHL.
Men det fanns intresse från Sverige.
– Jag tycker att det är tråkigt, säger Djurgårdens sportchef till expressen.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har mängder av svenskar lämnat KHL. SHL var fått flera starka förstärkningar som följd av att spelare inte längre vill spela i Ryssland, och många menar att skatten man betalar i landet som hockeyspelare direkt bidrar till Rysslands kassa.

Var i kontakt med svenskt lag

Men det finns även de som gjort valet att ta steget till den ryska ligan. Robin Press blev den första svensken att förlänga kontraktet i ligan, och på onsdagen stod det även klart att backen Fredrik Claesson väljer att lämna NHL, där han spelat de sju senaste åren, för spel i KHL.

New Jersey Devils defenseman Fredrik Claesson (33) celebrates after scoring a goal against the New York Rangers during the second period of an NHL hockey game, Saturday, March 7, 2020, at Madison Square Garden in New York. (AP Photo/Mary Altaffer)

Claesson väljer dessutom spel i CSKA Moskva, klubben som är den ryska arméns. Många har rasat mot Claessons val att skriva på för spel i landet, och inte minst Djurgårdens supportrar, då han har en tydlig koppling till laget.

”Inte tjänat stora pengar”

Nu bekräftar dessutom den hockeyallsvenska klubbens sportchef att man förde en dialog tidigare under året – men att Claesson redan då var inställd på spel i KHL.

– Redan då fick vi indikationer på att han ville till Ryssland, i och med att han har haft ett antal år i USA utan att egentligen tjäna några stora pengar. Så det blev som vi befarade. Men vi har inte haft någon diskussion under den sista tiden. Jag tror att det för honom handlade om att vara kvar i Nordamerika eller få något bra avtal ute i Europa, säger sportchefen K-G Stoppel till Expressen.

180825 back Fredrik Claesson under välgörenhetsturneringen All Star Tournament mellan Stockholm All Stars och Djurgården den 25 augusti 2018 i Stockholm. Foto: Dennis Ylikangas / Bildbyrån

Djurgården har gjort flera superförstäkningar under våren, trots att man alltså åkte ur SHL. Stoppel känner en ledsamhet dels mot Claesson – men även mot det Internationella Ishockeyförbundet.

– Jag tycker att det är tråkigt. Men det är upp till honom att göra de värderingarna. Jag tycker generellt att det tråkigt att hockeyn inte har tagit ställning i den frågan någonstans egentligen, till skillnad från fotbollen. 

LÄS MER: Frölunda-sportchefen avslöjar sin egna drömvärvning – SHL-rivalens stora profil: ‘Det han gör är imponerande’