Svensken lämnar Nordamerika efter tre år – här är nya oväntade klubben: "Absolut bästa spelaren i ligan"

Svensken lämnar Nordamerika efter tre år – här är nya oväntade klubben: ”Absolut bästa spelaren i ligan”

48 NHL-matcher har det blivit.
Men nu väljer Andreas Borgman att lämna Nordamerika efter tre säsonger.
25-åringen har skrivit på för finska Ässät oväntat nog.

En hel del svenskar har hittat nya klubbar för att inleda kommande säsong. Många har valt korttidslån med klubbar i HockeyAllsvenskan.

Nobbar Sverige

Även Andreas Borgman lämnar nu Nordamerika för att flytta tillbaka till Europa igen. Men det blir inte en återkomst till svensk hockey.

Andreas Borgman, NHL
180201 Andreas Borgman under ishockeymatchen i NHL mellan New York Rangers och Toronto Maple Leafs den 1 februari 2018 i New York. Foto: Emil Wesolowski / Bildbyrån

HV71:s tidigare guldback har istället skrivit på för finska Ässät. Där Borgman är överens om ett ettårskontrakt men där finns även en NHL-out i avtalet fram till den 15 december.

Vann guld 2017

25-åringen är just nu helt utan NHL-kontrakt och kan därför skriva på för vilken klubb i NHL som helst innan datumet. Ett sånt kontrakt är heller inte tillåtet i SHL, vilket förklarar det oväntade klubbvalet.
– Andreas Borgman är den absolut bästa spelaren i ligan. För att vara ärlig skulle han normalt inte ha varit tillgänglig för den här ligan. Vi är glada att han efter långa diskussioner valde oss, säger sportchefen Tommi Kerttula till klubbens officiella webbplats.

Andreas Borgman, NHL
170420 HV71:s Andreas Borgman mot Brynäs Kevin Clark under final 3 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och Brynäs den 20 april 2017 i Jönköping. Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN / Cop 107

Hos Ässät återförenas Borgman med Jakob Stenqvist och förre lagkamraten Linus Söderström. Duon var båda guldhjältar när HV71 blev svenska mästare 2017.

Efter SM-guldet flyttade Borgman till Nordamerika där det blev 48 NHL-matcher för Toronto Maple Leafs redan under debutsäsongen. Men därefter har han spelat två raka säsonger i AHL och sammanlagt gjort 123 matcher för farmarlagen Toronto Marlies och San Antonio Rampage.

LÄS MER: Hockeyallsvenska klubbens stenhårda kritik – rasar mot alla NHL-värvningar: ”Det är pajasvarning”

Få våra nyhetsbrev!