Svenske supertalangens stora genombrott i NHL i natt – avgör allt med mäktig soloshow

Han fick inte lämna Nordamerika för att spela i JVM.
Men i natt fick Adam Boqvist sitt stora genombrott i NHL.
När han avgjorde och blev stor hjälte för Chicago Blackhawks med ett mäktigt solomål.

Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén hoppades länge på att få med supertalangen Adam Boqvist till JVM. Men Chicago Blackhawks ville inte släppa 19-åringen och flyttade istället upp honom till NHL-spel.

Boqvists soloshow

Där har han spelat senaste veckorna medan Juniorkronorna spelat till sig ett brons i JVM. Men i natt kom det stora genombrottet för Boqvist i NHL.

Adam Boqvist, Chicago Blackhawks
Adam Boqvist, Chicago Blackhawks. FOTO: Viaplay

När Blackhawks behövde det som mest mot Detroit Red Wings klev svensken backen fram. Och avgjorde allt med en riktig solouppvisning, se målet här nedanför.

”Han är speciell”

I mitten av den tredje perioden vid ställningen 2-2 fick Boqvist pucken av backpartnern och storstjärnan Duncan Keith. Han fintade först en motståndare, avancerade fram mot och avlossade till matchavgörande 3-2.

Matchen slutade sedan 4-2 efter sista målet i tom kasse och efter avgörande målet hyllas svensken av Blackhawks-tränaren Jeremy Colliton.
– Vi vill att Adam tar hand om sina defensiva uppgifter och försvarar väl, men han har grönt ljus att ta för sig i offensiven och vara kreativ, säger Colliton på presskonferensen efteråt.
– För vi såg ju i kväll… Det är den typen av prestationer som gör honom så speciell. Och han vann matchen åt oss.

Adam Boqvist, Chicago Blackhawks
Adam Boqvist, Chicago Blackhawks. FOTO: Viaplay

”Jag körde på känsla”

Boqvist var mer ödmjuk efter sitt matchavgörande drömmål.
– När man är så inne i matchen tänker man inte vad man gör därute på isen. Jag körde bara på känsla och det slutade med att pucken gick i mål, säger 19-åringen till nhl.com.

Solomålet innebär att Boqvist nu har gjort 5 poäng på 18 NHL-matcher den här debutsäsongen. Även Erik Gustafsson noterades för en assistpoäng för Chicago, samt landsmannen i Detroit, Patrik Nemeth.

Se målet här:

LÄS MER: Uppgifter: Svenske målvaktsstjärnan aktuell för återkomst i SHL