Svenske stjärnans fina gest – förklarar efter Sveriges drömstart på Junior-VM i natt: ”Ska ha stor eloge”

Sverige inledde JVM på bästa sätt.
I premiären besegrade man Ryssland – och upphaussade backen Simon Edvinsson slog till direkt med ett mål.
Då pekade han mot publiken.
– Det var för dem, säger han.

Junior-VM har äntligen dragit igång och Sverige fick en riktig drömstart i turneringen. En av mästerskapets favoriter, Ryssland, besegrades överraskande enkelt med hela 6–3, och Sverige tog kommandot i sin grupp.

Fina gesten

Juniorkronorna tog tag i taktpinnen direkt och tog ledningen i powerplay i den första perioden. Sveriges andra mål skulle också komma i special teams, fast i numerärt underläge.

Frölundas jättetalang Simon Edvinsson snodde åt sig pucken och satte fart mot Rysslands målbur. Den 18-årige bjässen, som mäter nästan två meter, firade sitt debutmål genom att peka mot den svenska publiken på läktaren.

211226 Simon Edvinsson of Sweden celebrates with teammates after scoring 0-2 during the 2022 IIHF World Junior Championship game between Russia and Sweden on December 26, 2021 in Red Deer. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

– Det var till de som kommit hit från Sverige. Jag tycker att de borde ha en stor eloge för att de tagit sig hit och tittar på oss under pandemin, säger han till SportExpressen.

Sverige fortsatte sedan att ösa på och gick upp i 4–1-ledningen innan det skulle bli stor dramatik mot slutet av matchen.

”Spelade för varandra”

Ryssarna hämtade upp till 4–3 och det blev ordentligt nervöst när Ryssland jagade ett kvitteringsmål. Men Juniorkronorna visade på stor kyla, höll undan och till sist matchen med övertygade 6–3.

– Jag tyckte att vi spelade bra och för varandra. Vi hade ett bra mindset under hela matchen. Det var ett starkt försvarsspel från vår sida, berättar Simon Edvinsson.

211226 Daniel Torgersson, Simon Edvinsson and Oskar Olausson of Sweden celebrate the 3-5 goal from Theodor Niederbach during the 2022 IIHF World Junior Championship game between Russia and Sweden on December 26, 2021 in Red Deer. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Frölunda-backen, som är en av svensk hockeys allra största talanger, var en av Juniorkronornas bästa spelare på isen. Trots att 18-åringens insats var nästintill felfri medger han att det var rejält nervöst inför matchen.

– Det var nervöst faktiskt. Jag hade sett fram emot att spela, hela laget var taggade. Vi gick ihop som grupp, och det var extremt kul att få spela.

Turneringen ångar på i full fart. Redan i natt står Slovakien för moståndet för Juniorkronorna.

LÄS MER: Klart: Beskedet alla väntat på – NHL stoppar stjärnorna från OS: ”Det är inte möjligt…”

Få våra nyhetsbrev!