Svenske NHL-veteranen vill återvända till Sverige – efter 15 år i Nordamerika: "Vill avsluta karriären där"

Svenske NHL-veteranen vill återvända till Sverige – efter 15 år i Nordamerika: ”Vill avsluta karriären där”

Han lämnade Sverige för Nordamerika redan 2009.
Sedan dess har Mikael Backlund radat upp över 600 NHL-matcher.
Nu öppnar svenske NHL-veteranen för återkomst till svensk hockey igen, enligt Hockeypuls.

Ända sedan flytten till NHL 2009 har Mikael Backlund varit Calgary Flames trogen, förutom lockout-säsongen i Västerås 2012/13. Det har blivit hela 683 matcher och 355 poäng i NHL.

NHL-svensk vänder hem

Men nu börjar Backlund se slutet på NHL-karriären. 30-åringen är inne på sin 11:e säsong i Flames och har kontrakt som gäller fram till 2024.

Mikael Backlund, NHL
180520 Sveriges kapten Mikael Backlund jublar med pokalen efter att Sverige vunnit VM-guld under finalen i ishockey-VM mellan Sverige och Schweiz den 20 maj 2018 i Köpenhamn. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 35490

Därefter kan det bli en flytt hemåt igen efter 15 år i Nordamerika. Backlund hinner bli 35 år innan NHL-kontraktet går ut och öppnar nu för en flytt tillbaka till Sverige.

Tre Kronor-centern berättar i Hockeypuls podcast att planen är att avsluta karriären i Sverige efter att kontraktet med Flames gått ut. Och då är en klubb given som nästa anhalt
– Blir det Sverige direkt är det Västerås som gäller och som jag känner nu vill jag spela i VIK och avsluta karriären där. Sedan påverkar givetvis skador och hur man mår då, säger han i podcasten.

”Planen är att flytta”

Det kommer att bli en flytt till Västerås oavsett vad som händer. Men det kan även bli någon annan klubb som mellanlandning.
– Vi bygger vårt framtida hus där nu, som ska bli klart i vår. Planen är att flytta hem när vi är klara i Nordamerika, sedan får vi se om hur många år det blir. Om det blir ett till kontrakt eller om det här blir mitt sista. Det kanske blir ett annat stopp på vägen, som i Europa, också. Det stänger jag ingen dörr för. KHL lockar kanske inte, men Schweiz eller Tyskland, säger Backlund i podden.

Mikael Backlund, NHL
180520 Sveriges Mikael Backlund kysser sin medalj och jublar efter vinst i finalen i ishockey-VM mellan Sverige och Schweiz den 20 maj 2018 i Köpenhamn. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35490

Mikael Backlund gjorde A-lagsdebut för Västerås säsongen 2005/06 och sedan dess har han fortsatt följa laget på distans ända från Nordamerika.
– Jag kollar hur det går för laget. Jag ser inte matcher online, men jag följer klubben via olika appar. Sedan träffar jag ”Zäta”, Paananen och resten när jag är där och kör på is under sommaren. De är jätteschyssta och det är alltid kul att få vara med. De har haft ett himla bra gäng under alla år skulle jag säga.

LÄS MER: BOMBEN: NHL-storstjärnan trejdad i natt – blir ny lekkamrat med Ovechkin och ”Bäckis”