Svenske doldisen(!) tokhyllas i Nordamerika – efter Nils Höglanders jättesuccé i NHL: ”Är ett teamwork”

Svenske doldisen(!) tokhyllas i Nordamerika – efter Nils Höglanders jättesuccé i NHL: ”Är ett teamwork”

Nils Höglander har gjort succé i Vancouver Canucks.
Nu lyfts en svensk doldis fram som hjärnan bakom framgången.
– Jag har följt honom sen han var 15 år, säger scouten Patrik Jonsson till Sportbibeln.

Nils Höglander har länge ansetts vara lovande – och det stod tidigt klart att den här säsongen skulle bli den där han får sin NHL-chans. Och efter två matcher med Vancouver Canucks så går det minst sagt att säga att han tagit den.

Redan i sin debut så gjorde Höglander sitt allra första NHL-mål, men framför allt så hyllades han för sitt spel i båda zonerna, och att Höglander är omtyckt även av ledarna i laget är tydligt. I hans första match i Nordamerika noterades han nämligen för hela 16:23 minuters istid – och i nattens match så var han på isen i närmare 22 minuter.

Okände svensken hyllas

För att jämföra så var det, bland annat, mer än vad Elias Pettersson noterades för i natt, och Höglander har inte bara fått spela i Canucks andrakedja, utan även många minuter i powerplay. Men när Canucks-fansen var som mest uppe i Höglander-hysterin efter hans debut så pekade journalisten Rick Dhaliwal i stället ut en svensk doldis.

”Han får aldrig beröm, men Canucks svenska scout Patrik Jonsson hade en stor roll i att hitta Höglander. Jonsson har följt honom sen Höglander var 15, och i natt gick han upp tidigt i Sverige för att se honom spela. Han borde sitta med ett stort leende nu”, skrev Dhaliwal.

Vancouver Canucks’ Nils Hoglander, of Sweden, gathers pucks at the end of a practice session so the ice can be resurfaced for the next group, during the NHL hockey team’s training camp in Vancouver, British Columbia, Friday, Jan. 8, 2021. (Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

Och mycket riktigt, under Höglanders båda matcher med Canucks så har Patrik Jonsson suttit hemma i Sverige och varit nöjd med vad han sett.

– Han har gjort det bra faktiskt, väldigt bra. Han visar sin skicklighet på små ytor och med lite flyt så kunde han faktiskt gjort ännu fler poäng. Men man får inte ha för stora krav heller. Det blir ju en jäkla hajp direkt.., säger Jonsson till Sportbibeln.

”Det är ett teamwork”

Patrik Jonsson har under 2000-talet varit huvudtränare för mindre klubbar i Sverige, men har även varit i större klubbar – däribland HV71, Färjestad och Djurgården – och bland annat hjälpt till med tränarutbildningar och med teknikansvar. 2015 började han som scout i USHL-laget Dubuque Fighting Saints – men 2018 värvades han i stället till NHL-organisationen Vancouver Canucks.

Nils Höglander efter sitt första NHL-mål.
Foto: Twitter

När Vancouver Canucks draftade Nils Höglander i andrarundan 2018 så var det således långt ifrån en slump, och han var minst sagt välscoutad.

– Jag kände ju honom innan, och jag har sett honom spela sedan U15 och U16, då han var i Timrå. Jag gillade redan då vad jag såg med intensiteten och sedan dess har jag följt honom, och även jobbat med honom på isen, säger Jonsson, och fortsätter:

– När vi väl draftar handlar det om ett teamwork, men nu var det han som var bäst och som var kvar, som vi ser det. Jag fick lägga fram vad jag tyckte, och jag var säker på att han skulle passa bättre på en liten rink.

Framtidsdomen

Och hittills ser det verkligen ut att stämma, då Höglander hyllats enormt för sina insatser och redan verkar cementerat i lagets toppkedjor.

– Det år jättesvårt att såga hur säsongen kommer bli, men han lär fortsätta i powerplay och han lär få en roll i någon av de tre förstakedjorna. Han har gjort det bra tillsammans med Bo Horvat och Tanner Pearson. De har verkligen hittat en kemi som fungerat, säger Jonsson.

LÄS MER: Agenten avslöjar sanningen bakom William Nylanders NHL-superkontrakt: ”Kom ut saker som inte stämde…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!