Svenska målvaktsikonens fullständiga mardrömsdebut i NHL: "Vad är det som händer!?"

Svenska målvaktsikonens fullständiga mardrömsdebut i NHL: ”Vad är det som händer!?”

Han är en av våra bästa svenska hockeymålvakter genom tiderna.
Men Tommy Söderström fick en fullständig mardrömsstart i NHL.
– Jag tänkte ”det är ju inte sant, vad är det som händer?”, säger han i podden ”Släpp Sargen”.

Målvaktsikonen Tommy Söderström hade redan erövrat svensk hockey och vunnit två raka SM-guld med Djurgården när han tog stora steget till Nordamerika 1992. 23 år gammal var han redan ett erkänt namn på den internationella scenen efter ha storspelat för Tre Kronor.

”Så jävla dålig?”

Söderström var med att vinna VM-guld både 1991 och 1992. Han utsågs även till hela VM:s bästa målvakt 1992 och flytten till NHL kom högst lägligt för den hyllade burväktaren.

Med gulden i ryggen skulle han ta Nordamerika med storm och det fanns även gott om självförtroende när Söderström anlände till Philadelphia Flyers. Men sedan kom första träningsmatchen – borta mot Quebec med bland andra Mats Sundin i laget – och en riktig mardrömsstart för svensken.
– Jag hade ju vunnit VM-guld där -92 i Prag, tidigare vunnit SM-guld och lite sådär, så man kände ju sig ganska het liksom när man kom över. Första matchen… Jag blev utbytt efter 10 mål – och jag tror det var 10 minuter kvar av matchen. Jag tänkte ”vad fan är det frågan om – är man så här jävla dålig?”, berättar 51-åringen när han gästar podcasten ”Släpp Sargen”.
– Matchen efter fick jag stå mot New Jersey hemma. Ja, det stod ju 1–4 efter halva matchen. Jag tänkte ”det är ju inte sant, vad är det som händer?”

Söderström i NHL

Därefter blev mardrömsstarten ännu värre när NHL-laget upptäckte något allvarligt hos Söderström.
– Sedan upptäckte de mina hjärtproblem, så det var ju en jävligt rolig start på min Philadelphia- och NHL-karriär. Utbytt efter 10 (mål), 1–4 i röven – och sedan fick jag inte spela på några månader. Lite uppförsbacke om man säger så, säger han i podden.
– Men sedan, när jag väl fick börja spela, så gick det ju i alla fall ganska bra. Jag minns första matchen, mot Pittsburgh, då var det efter fem minuter ett jätteslagsmål i vår zon. Alla handskar låg på isen. Det tyckte jag var lite coolt – men jag tror vi torskade med 5–4 efter sudden. Sedan fick jag starta… Jag tror det var 20 eller 22 matcher på raken – och det var något slags jätterekord eftersom rookies brukar ju bara få en, två, tre matcher, men sedan brukar ju någon annan jävel få komma in. Det är sällan man får stå så länge.

Det blev sammanlagt fem NHL-säsonger och 156 matcher i världens bästa hockeyliga för Tommy Söderström. 1997 återvände han till Sverige igen för att avsluta karriären hos Djurgården och han gjorde det genom att vinna SM-guld den sista säsongen.

Lyssna här:

LÄS MER: Legendaren vägrade att spela för SHL-laget – vaskade över fyra miljoner kronor(!): ”Slapp vara sur och grinig”

Få våra nyhetsbrev!