Legendaren vägrade att spela för SHL-laget – vaskade över fyra miljoner kronor(!): ”Slapp vara sur och grinig”

Legendaren vägrade att spela för SHL-laget – vaskade över fyra miljoner kronor(!): ”Slapp vara sur och grinig”

Två år återstod på kontraktet.
Då lämnade Tommy Söderström – och vaskade över fyra miljoner kronor.
– Det var bättre än att ha mig på bänken sur och grinig, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Tommy Söderström var en av Sveriges största stjärnor när han 1997 valde att lämna Nordamerika för en flytt hem till Sverige. Dessförinnan hade målvakten haft en makalös karriär som innehöll flera SM-guld, två VM-guld och hela fyra säsonger i NHL.

Avslutade karriären

Det var därför lite av en prestigevärvning för Djurgården att få hem Söderström, som dock betalade tillbaka direkt. Under sin första säsong sedan återkomsten så hade han bäst räddningsprocent i dåvarande Elitserien, han släppte in minst mål per match, tog silver med Djurgården och blev dessutom utsedd till hela ligans MVP.

140329 Tre Kronor Legends målvakt Tommy Söderström under ishockeymatchen mellan Tre Kronor Legends och Lion Legends den 29 mars 2014 i Södertälje. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Men bara tre år senare, när Djurgården tog SM-guld, spelade inte Söderström en enda match i slutspelet och efter säsongen valde han att avsluta karriären.

– Min sista säsong var jag inte fokuserad på matcherna. Jag stod och tänkte på annan skit och då kände jag mig inte förberedd. Då var det lika bra att sluta, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Vaskade 4,5 miljoner(!)

För Söderström fanns det inga tvivel om att avsluta karriären, trots att två år återstod på kontraktet. Målvakten själv valde att bryta avtalet, vilket Djurgården tjänade på.

– Ja, det var självklart. Jag kom upp på kontoret hos Djurgården och sa till honom (sportchefen) att nu har ni vunnit på lotto. ”Jaha, vadå?” undrade han. ”Ni slipper betala mig i två år”. Så sa jag att jag skulle sluta, säger han i ”Släpp Sargen”.

STOCKHOLM 2014-02-27 Ishockeyspelaren Tommy Sˆderstrˆm deltar i Ârets s‰song av ”M‰starnas m‰stare” i SVT Foto: Per Larsson / TT / kod 11390

Kontraktsvärdet som återstod var, enligt Söderström, mellan fyra och fyra och en halv miljon kronor, och hade målvaktsikonen bara velat hade han utan problem kunnat sitta av kontraktstiden på bänken eller läktaren. Men han valde alltså att gå miste om pengarna.

– Så de slapp ju pröjsa de pengarna och kunde ha dem till annat – och det var ju bättre än att ha mig sittandes på bänken sur och grinig. 

LÄS MER: Målvaktsikonen Tommy Söderströms sågning – därför vill han aldrig ens kolla på hockey längre: ”Bättre förr!”

Få våra nyhetsbrev!