Svenska hockeysupportrarna har tröttnat totalt – kräver nu stor förändring på arenorna

Svenska hockeysupportrarna har tröttnat.
Nu kräver de förändring – för samtliga bortafans.
Tillsammans lyfter de nu fem punkter på förbättringar.

Publiken är äntligen tillbaka på arenorna runt om i Sverige och det har varit mäktigt att följa de senaste omgångarna av SHL, med enormt tryck och fulla läktare. Men allt är inte frid och fröjd, det menar åtminstone Hockeysupporterunionen, som nu har ledsnat på de arenakrav som ställs på arenorna i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

Kräver förändring

Det är hockeyförbundet som har arenakraven, och bland dessa bestämmelser så finns en del som HSU (Hockeysupporterunionen) kräver förändring för, eller att de skrotas. Totalt skickar de nu iväg sex punkter på eventuella förbättringar som kan göras för att göra det bättre för bortasupportrar.

211002 Leksands supportrar jublar efter mål under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Leksand den 2 oktober 2021 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Och förändringarna skulle även gynna svensk hockey, menar HSU.

– Vår förhoppning är att detta dokument ska bidra till att bland annat standarden gällande utbud och service runt bortasektionerna höjs avsevärt i vissa arenor. Vår förhoppning är även att dessa krav på sikt ska kunna förbättra bortaresekulturen, vilket i sin tur gynnar supporterkulturen i stort, säger Robin Johansson ordförande i HSU, enligt Aftonbladet.

Vill ändra priset

Enligt tidningen så handlar punkterna även om att gränsen för antal bortsupportrar ska ökas – från 150 personer, till ett större antal vid behov. De vill dessutom att en bortabiljett alltid ska kosta 100 kronor, för att få folk att besöka matcherna. Men det handlar även om att alltid ha tillgång till toaletter – i stället för bajamajor som det i stället kan vara nu på vissa arenor – och möjligheten att lämna arenan för att ta luft, vilket inte alltid är tillåtet.

211002 Färjestads supportrar deppar efter förlusten i ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Leksand den 2 oktober 2021 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Dessutom så vill de få bort den omtalade buren, som bortsupportrar tvingats stå i på Timrås matcher. Nu menar förbundet att man kommer att titta på förslaget och de eventuella ändringarna.

– Vi har tagit del av HSU:s skrivelse. Det kommer att tillsättas en arbetsgrupp beståendes av personer från klubbarna i de olika ligorna (SHL, HA, SDHL, HE) – arbetsgruppen leds utav klubbarna, skriver säkerhetsansvarige Abbe Törsleff till Aftonbladet.

LÄS MER: När SHL-profilen gav sig på ett fräckt mutförsök(!) mot domaren – som kontrade på bästa sätt: ”Lätta pengar…”

Få våra nyhetsbrev!