Succémålvakten återvänder till svensk hockey – helt klar för SHL-toppklubben: ”Väldigt starkt målvaktspar”

Henrik Haukeland återvänder till svensk hockey.
Succémålvakten är klar för spel i Färjestad.
– Det ska bli jättekul att få representera Färjestad, säger han.

Henrik Haukeland fick sin hockeyuppfostran i Björklöven, men hann aldrig göra några seniormatcher för klubben innan han lämnade för spel i hemlandet Norge. Men 2015 återvände han till svensk hockey för spel i Leksand, där det blev stor succé.

Lämnade för Finland

Målvakten stod tolv matcher i kvalet, som till sist slutade med SHL-avancemang. Haukeland hade dock svårt att följa upp succén i högstaligan, och efter en säsong där han bara fick göra 22 matcher så lämnade han för Timrå.

Henrik Haukeland, SHL
180506 Goaltender Henrik Haukeland of Norway in the mixed zone after the IIHF Ice Hockey World Championship match between Germany and Norway on May 6, 2018 in Herning. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170155

Där fick han på nytt bli hjälte – och ännu en gång ta ett lag till SHL. Men efter den säsongen lämnade han för spel i den finska ligan, där han spelat de två senaste säsongerna.

Klar för SHL-spel

Efter succén med TPS och KooKoo, där han legat över 91 i räddningsprocent, så står det nu klart att han återvänder till svensk hockey. Målvakten är nämligen presenterad av Färjestad.

– Han har gjort det bra i Sverige tidigare med både Timrå och Leksand och tagit båda klubbarna tillbaka till SHL. Han är i en bra ålder (26) och har under de senaste två säsongerna skaffat sig värdefull erfarenhet från spel i finska ligan. Vi tycker att vi får ett väldigt starkt målvaktspar där båda har stor utvecklingspotential. Att vi dessutom åter har en norsk flagga i rostern är trevligt, säger general manager Peter Jakobsson i ett pressmeddelande.

Henrik Haukeland, SHL
180511 Goaltender Henrik Haukeland of Norway during the IIHF Ice Hockey World Championship match between Denmark and Norway on May 11, 2018 in Herning. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170164

Kontraktet är skrivet på två år, och i Färjestad kommer Haukeland att konkurrera med den nyss gångna säsongens stora succémålvakt, Arvid Holm.

– Jag har bara hört bra saker om Karlstad och Färjestad. Det är ju en av toppklubbarna i Europa och jag hoppas kunna ta min utveckling ytterligare steg när vi väl sätter igång. Ser fram emot att få se min nya hemstad, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!