STORT GRATTIS! Ulf Sterner fyller 83 år i dag – avslöjar okända livet efter karriären: "Det är bättre än hockey"

STORT GRATTIS! Ulf Sterner fyller 83 år i dag – avslöjar okända livet efter karriären: ”Det är bättre än hockey”

Han vann VM-guld och blev den förste europén i NHL.
I dag hyllar vi svenske hockeyikonen Ulf Sterner på 83-årsdagen.
Och han avslöjar sitt okända liv efter framgångsrika spelarkarriären.

Redan som 17-åring gjorde Ulf Sterner debut för Tre Kronor i den blågula landslagströjan och det skulle bli en makalös hockeykarriär som varade ända till 49 års ålder. Självklart blev det succé med mål direkt i den där Tre Kronor-debuten.

Sterners karriär

Det blev sammanlagt 189 landskamper för Sverige och ett VM-guld 1962, fem VM-silver, ett VM-brons och ett OS-silver som främsta meriter. 1969 utnämndes Sterner till VM:s bäste forward och 2001 blev han invald i IIHF Hall of Fame.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ulf Sterner, hockey
211209 Ulf Sterner under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Frölunda den 9 december 2021 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0082

Säsongen 1963/64 skrev ”Uffe” svensk idrottshistoria när han blev den allra första europén att få spela i NHL. Hockeyikonen klev in på Madison Square Garden och gjorde debut i världens bästa hockeyliga för New York Rangers mot Boston Bruins.

Uffes okända liv

Efter den framgångsrika spelarkarriären har Ulf Sterner levt ett okänt liv som få har vetat om. Tillsammans med hustrun Pia Sterner tog de hand om kriminella ungdomar och ensamkommande flyktingar i över 20 år.
– Alla barn som bott hos oss har haft olika behov, säger hockeylegendaren till Expressen.
– Vi har haft 38 ungdomar som bott hos oss under de här åren, säger Pia.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ulf Sterner, hockey
240122 Ulf Sterner med fru Pia och Jens Lind under Idrottsgalan den 22 januari 2024 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0490

När paret flyttade hem till Sverige från Tyskland i slutet av 1980-talet bestämde de sig för att öppna upp sitt hem i Karlstad för barn och ungdomar i behov av omsorg.
– Det här har varit vårt sätt att betala tillbaka till vårt samhälle, säger Ulf i intervjun och berättar om två pojkar.
– Den ena killen kom från Somalia och den andra var svensk. Båda gick ut gymnasiet. Det var en fantastisk känsla. Helt oslagbart faktiskt. Bättre än att vinna en hockeymatch.

LÄS MER: När Ulf Sterner gjorde det förbjudna framför båset – och fick tio(!) oxtokiga kanadensare efter sig: ”Värt det”

De har fortfarande kontakt med många av sina fosterbarn nuförtiden. Och det värmer inombords att de har kunnat påverka barnens liv till det bättre.
– Det känns väldigt gott i hjärtat. Det är tufft att vara barn. Ingen föds kriminell eller som missbrukare, men ibland tar man fel väg i livet, säger Pia till kvällstidningen.
– Det är så härligt att vi kunnat ge alla barn och ungdomar uppmärksamhet och den kärlek som alla behöver så mycket, säger Ulf också.

Dela artikeln för att gratulera Ulf Sterner på födelsedagen!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev