När Ulf Sterner gjorde det förbjudna framför båset – och fick tio(!) oxtokiga kanadensare efter sig: ”Värt det”

Ulf Sterner fick nog av Kanadas tuffa spel på isen.
Då markerade legendaren genom att göra en högst opassande gest mot kanadensarnas bås – som drev spelarna till vansinne.
– Det var värt det, säger han.

Ulf Sterner är en av våra allra största hockeyspelare genom alla tider. Han var en riktig pionjär inom sporten, och var en av de första svenskarna att resa över atlanten för spel i NHL.

Bästa minnet

Ikonen debuterade i Tre Kronor redan som 17-åring och representerade Sverige under ett tiotal VM-mästerskap under sin aktiva karriär. Totalt var han med och spelade hem sju medaljer till Tre Kronor, och en sticker verkligen ut.

Det är så klart guldet i USA 1962. Och finalen mot Kanada blev en riktigt minnesvärda historia – framför allt för Ulf Sterner.

690316 Ishockey, VM, Sverige – Sovjetunionen, 2-4: Ulf Sterner, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Sverige vann med 5–3 och legendaren bidrog med två mål. Hans bästa minne från den matchen är så klart att få vända hem till Sverige med en guldmedalj runt halsen, men det finns en annan situation från matchen som sticker ut.

– Mitt 3-0-mål minns jag bäst eftersom jag hade åkt på en spearing av Harry Smith tio minuter innan det. Kanada hade som taktik att ta bort en av motståndarnas spelare och nu blev det jag. Jag hade ju svimmat av efter ”Dirty-Harrys” tilltag men återhämtat mig, har Ulf Sterner berättat för Hockeysverige.

Opassande gesten

Så efter att Ulf Sterner utökat Sveriges ledning satte han fart mot Kanadas bänk och gjorde en högst opassande gest.

– Efter att jag gjorde 3-0-målet åkte jag fram till deras bås, tog av mig handsken och gjorde långnäsa varpå tio kanadicker slängde sig över sargen för att jaga mig. Det var det värt, säger han.

211209 Ulf Sterner under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Frölunda den 9 december 2021 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Harry Smith var på den tiden en av världens tuffaste backar att möta, som levde på sitt hårda spel. Men utanför isen var han helt annorlunda berättar Sterner.

– Jag träffade faktiskt Harry, som för övrigt spelade tillsammans
med Darryl Sly och var det tuffaste backpar som jag någonsin mött. Det var ett riktigt kul möte och Harry är en fantastiskt trevlig person vid sidan av isen.

LÄS MER: Vancouvers löjligt mäktiga hyllning till Markus Näslund är veckans absolut säkraste gåshudsgaranti

Få våra nyhetsbrev!