STORT GRATTIS! Tommy Salo fyller 53 år i dag – och avslöjar sin egen drömfemma: "Alla hade varit livrädda"

STORT GRATTIS! Tommy Salo fyller 53 år i dag – och avslöjar sin egen drömfemma: ”Alla hade varit livrädda”

Tommy Salo är en av svensk hockeys främsta målvakter.
Och hans drömfemma är något av det mäktigaste vi sett.
I dag hyllar vi Tre Kronor-målvaktshjälten på 53-årsdagen!

Med sammanlagt 15 säsonger som professionell hockeyspelare varav 10 i NHL har Tommy Salo spelat med en mängd världsstjärnor. För Sportbibeln tar han ut sin absolut drömfemma med spelare som han delat omklädningsrum med under karriären, se den här nedanför.
– Man hade fått jobba en del för att ta pucken, säger Salo om sin superfemma.

Salos karriär

Allting tog fart när Salo lämnade lilla IK Westmannia-Köping för spel i SHL inför säsongen 1992-1993, bara två säsonger senare gick flyttlasset vidare till Nordamerika och NHL.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tommy Salo, hockey
940227 OS, 94, Ishockey, final, Sverige – Kanada: Tommy Salo, jubel efter straffräddningen. © Bildbyrån – negativ

Där vaktade Salo kassen för lagen New York Islanders, Edmonton Oilers och Colorado Avalanche innan han avslutade karriären med tre år till i SHL. Genom åren har Tommy Salo spelat med otaliga världsstjärnor i både Sverige och i Nordamerika.

Lidas tar plats

Därför kan han välja ut en mycket slagkraftig drömfemma, med sig själv i målet. På backsidan tar Islanders-lagkamraten Kenny Jönsson plats tillsammans med en viss Nicklas Lidström.

Artikeln fortsätter nedanför.

Den sistnämnda spelade i Västerås när Tommy Salo fick chansen i SHL för första gången och gjorde två matcher i klubbens A-lag säsongen 1990/1991.
– Det är två spelskickliga backar och bra med puck och spelförståelse. De gör det enkelt både för mig och för spelarna framför, säger Salo till Sportbibeln.

Foppa i laget

Hos Colorado Avalanche fick Salo sin stora chans på en Stanley Cup-titel, men det räckte inte hela vägen. Trots det fick han chansen att spela med några riktiga storstjärnor, och det är också från ”Avs” som samtliga forwards hämtas.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tommy Salo, hockey
190213 Tommy Salo poserar för ett porträtt under en pressträff med de tävlande i 11:e säsongen av Mästarnas mästare den 13 februari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Peter Forsberg bildar kedja tillsammans med Joe Sakic och Teemu Selänne i Salos drömbygge av lagkamrater från hockeykarriären.
– Foppa på det sättet han spelar, rivig och bra med pucken och kan göra mål. Joe Sakic är likadan med ett bra skott, säger målvaktsikonen.

LÄS MER: Tommy Salo avslöjar när Peter Forsberg fullständigt lackade ur på honom – och gick till angrepp: ”Han blev helt galen”

Hur det hade varit att ställas mot dem? Inte alls roligt, enligt Salo själv.
– Det är en väldigt offensiv femma jag tagit ut med spelskickliga grymt bra hockeypelare. Jag tror att alla hade varit livrädda att möta den femman. De hade fått jaga mycket puck i alla fall. Defensivt kanske man hade fått jobba också och de hade klart gjort fler mål än man släppt in, säger han till Sportbibeln.

Salos drömfemma:

Målvakt: Tommy Salo

Backar: Nicklas Lidström, Kenny Jönsson

Forwards: Peter Forsberg, Joe Sakic, Teemu Selänne

Dela artikeln för att gratulera Tommy Salo på födelsedagen!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev