STORT GRATTIS: Mats Sundin fyller 53 år i dag och avslöjar hur han blev NHL-stjärna – tack vare farmors(!) hjälteinsats

STORT GRATTIS: Mats Sundin fyller 53 år i dag och avslöjar hur han blev NHL-stjärna – tack vare farmors(!) hjälteinsats

Han är en av svensk hockeys största någonsin.
I dag hyllar vi ikonen Mats Sundin på 53-årsdagen.
Och ”Sudden” avslöjar farmors hjälteinsats som gjorde honom till en NHL-stjärna.

Med nummer 13 på ryggen blev Mats Sundin en av våra mest framgångsrika och mest folkkära hockeyspelare genom tiderna. Han gjorde hela 17 NHL-säsonger i världens bästa hockeyliga och är än i dag den svensk som gjort flest poäng någonsin i Nordamerika.

Sundins framgång

Det blev otroliga 1 349 poäng på 1 346 matcher i NHL från ”Suddens” klubba och han är dessutom en av få svenskar som blivit vald som nummer ett i NHL-draften. Han är för alltid en stor ikon i Toronto Maple Leafs efter sina tio år som lagkapten i klubben men lyckades aldrig vinna den efterlängtade Stanley Cup.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mats Sundin, hockey
060226 OS 2006, Vinter, Ishockey, Final, Sverige – Finland: Peter Forsberg och Mats Sundin, Sverige, jublar över guldet. © Bildbyrån – 28354

Sundin lyckades vinna mer inom svensk hockey i form av ett OS-guld och tre VM-guld med Tre Kronor samt ett SM-guld med Djurgården. Det är framförallt det där där ikoniska målet OS-finalen 2006 som ingen i vårt land glömmer när Sudden, Peter Forsberg och Nicklas Lidström spelade fram varandra för att avgöra matchen mot Finland.

Mats farmor Märta

Men allting började hemma i Sollentuna en gång i tiden. Och framförallt på den lilla frusna sjön Ravalen, där en ung Mats spenderade massor av timmar med att spela hockey.
– Jag vet att Markus Näslunds pappa gjorde en djupdykning i om det fanns några paralleller när det jag gällde mig själv, Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Markus Näslund. Han la några månader på det och kom fram till att det fanns några saker som var gemensamt, en av de saker som stack ut var att vi hade 30 timmar spontanidrott i veckan. De där 30 timmarna i veckan är otroligt mycket lek. I ganska tidig ålder så spelade och tävlade vi också med äldre, berättar Sundin i TV4-programmet ”Wikegård vs”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mats Sundin, hockey
141015 Mats Sundin poserar för ett porträtt efter en presskonferens anordnad av Ishockeyförbundet den 15 oktober 2014 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86844

Hockeyikonen avslöjar också hans farmor Märtas okända hjälteinsats i barndomen som skulle hjälpa honom ytterligare att nå sina drömmar om att bli bäst i världen på hockey.
– Jag kommer speciellt ihåg när vi hade min farmor här. På den tiden var barn ute – det var match här, det var sex, åtta, tio ungar i olika åldrar. Märta kom ut, vi hade inte målvakt, så vi sa: ”Du måste ut och ställa dig i mål”. Farmor stod i målet, hon var nästan 80 år. Vi sköt inte puckar på henne, men det var tennisbollar och allt möjligt på henne, säger Mats Sundin i tv-programmet.

Dela artikeln och gratulera Mats Sundin på födelsedagen!

LÄS MER: Dick Axelsson utspel – han är egentligen bäst av Peter Forsberg, Mats Sundin, och Nicklas Lidström: ”Han är störst”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev