STORT GRATTIS: Leif ”Honken” Holmqvist fyller 81 år i dag – och avslöjar sanningen om otäcka olyckan

Han är en av svensk hockeys stora målvaktshjältar.
I dag hyllar vi den legendariska Leif Holmqvist på födelsedagen.
Mer känd under sitt klassiska smeknamn ”Honken”.

Han må ha blivit över 80 år gammal men än i dag inger smeknamnet ”Honken” respekt inom svensk hockey. Leif Holmqvist är en av våra allra största Tre Kronor-hjältar och en förebild för så många svenska hockeymålvakter.

Honkens karriär

Ikonen vaktade stolparna i landslaget under åren 1965 till 1975 och bärgade sammanlagt sju VM-medaljer. Honken blev enormt publikkär under sin aktiva karriär och är det än i dag, många år senare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Leif "Honken" Holmqvist, Tre Kronor
230228 Leif ”Honken” Holmqvist signerar sin nya bok inför ishockeymatchen i SHL mellan Timrå och Leksand den 28 februari 2023 i Timrå. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / COP 108 / PO0082

Han slog igenom i moderklubben Strömsbro IF men istället för att flytta vidare till lokala storklubben Brynäs så valde Holmqvist Stockholm och AIK som ny klubbadress. Det blev flest matcher i den svartgula tröjan men även korta sejourer i London Lions, Indianapolis Racers, HV71 och Hanhals hann Holmqvist med.

Otäcka olyckan

Under tiden i England och London Lions var målvaktslegendaren med om ett livsavgörande ögonblick som satt djupa spår i honom. Nästan 50 år senare berättar Honken sanningen om vad som egentligen hände den dagen han kunde varit en av de 346 människor som miste sina liv i den hemska flygkatastrofen i Ermenonville 3 mars 1974.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Leif "Honken" Holmqvist, Tre Kronor
980115 Ishockey, Sverige, Gamla Tre Kronor: Leif Holmqvist. Foto: BILDBYRÅN / 22052

För Leif Holmqvist och Lions-lagkamraterna Ulf Sterner och Tord Lundström hade var sin räddande ängel vid sina sidor.
– Vi hade spelat match någonstans i Frankrike har jag för mig. Vi var ju stationerade i London. Ibland kom europeiska lag till London för att spela, och ibland reste vi ut i Europa och mötte lag i Tyskland, Frankrike, Holland, Belgien, Tjeckoslovakien. Vi mötte till och med svenska lag i en turnering i Sverige. Den här dagen var vi på väg hem och skulle resa med ett plan som kom från Turkiet och skulle mellanlanda i Paris och flyga vidare till London, berättar Leif i en gammal intervju med Aftonbladet.
– Vår busschaufför försov sig vilket innebar att vi missade flyget.

LÄS MER: Markus Näslund säger exakt vad han tycker om Henrik Lundqvist – pekar ut avgörande detaljen om ”Henke”

Efter en stunds väntan ringde klubbledningen efter taxibilar till spelarna men de insåg snabbt att man inte skulle hinna till flygplatsen och bokade därför om hemresan. När de väl kom fram till flygplatsen i Paris möttes de av den fruktansvärda nyheten att Turkish Airline, flight 981, kraschat och att samtliga ombord omkommit.
– Det fanns inga mobiltelefoner på den tiden så Lotta (Leifs fru) hemma i London var ju utom sig av oro, hon var helt säker på att jag hade omkommit i olyckan. Det första jag tänkte på då var ju att jag hade haft en jäkla tur, men samtidigt tänkte jag på alla stackare ombord på planet, säger Honken till kvällstidningen.

Trots det fruktansvärda har Leif ”Honken” Holmqvist ändå ingen flygrädsla i dag.
– Nej, jag vet att det trots allt är säkrare att flyga än att köra bil, erkänner han.

Dela artikeln för att gratulera legendaren ”Honken” på födelsedagen!