STORT GRATTIS: Jonas Bergqvist fyller 61 år – avslöjar mammans festkväll som fick han att flytta till Leksand

STORT GRATTIS: Jonas Bergqvist fyller 61 år – avslöjar mammans festkväll som fick han att flytta till Leksand

Han är en riktig legendar inom svensk hockey.
Och kanske en ännu större ikon hos Leksand.
I dag hyllar vi Jonas Bergqvist på födelsedagen!

När hockeykarriären tog slut 1999 efter lång och trogen tjänst skrev Jonas Bergqvist sig in i historieböckerna som en av Tre Kronors riktigt stora spelare. Med sina imponerande 272 landskamper blev han den spelaren med flest matcher i den blågula landslagsdressen någonsin.

Ikonen Bergqvist

Därefter har Jörgen Jönsson slagit det mäktiga rekordet men vi kommer aldrig glömma vad Bergqvist gjort för svensk hockey. Han ställde alltid upp för Tre Kronor när det behövdes och satte ett stort värde i att representera nationen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Bergqvist, hockey
220316 Jonas Bergqvist inför Eldsjälsgalan 2022 den 16 mars 2022 på Cirkus i Stockholm. Foto: Michael Campanella / BILDBYRÅN / COP 313 / JN0059

Det blev hela 14 turneringar för Sverige och ett facit på ett OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld, tre VM-silver och ett VM-brons under karriären. Om han var stor i Tre Kronor så var han nog ännu större i Leksand, där han ses som en av klubbens främsta ikoner genom tiderna.

LÄS MER: Tre Kronor-ikonen Jonas Bergqvist nobbade Kungen med de fyra mest oväntade orden: ”Då tittade han bara på mig”

Leksand trogen

Bergqvist gjorde hela 503 matcher och 415 poäng under 15 säsonger i Elitserien för Leksand och han spelade aldrig för något annat lag i högstaserien. Men det blev tyvärr aldrig något SM-guld utan högerforwarden fick nöja sig med Guldpucken som främsta merit, som 34-åring utsågs han till ligans bästa spelare säsongen 95/96.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Bergqvist, Leksand, hockey
961103 Ishockey, Elitserien, Malmö – Leksand, 1-2: Jonas Bergqvist, Leksand. Foto: BILDBYRÅN / 20120

Men allt började i Skåne och Rögle en gång i tiden innan Jonas Bergqvist gjorde sin allra första A-lagsmatch för Leksand 1981. Det får han tacka sin egen mamma för att flytten blev av.

Mammans roll

Hennes danskväll 1979 förändrade nämligen hela hockeykarriären för sonen Jonas.
– Hade inte hon varit ute och dansat den kvällen hade nog jag aldrig spelat i Leksand, erkänner han i en gammal intervju med SvenskaFans.

LÄS MER: Jonas Bergqvist avslöjar när legendaren Sergej Makarov fick skit från ALLA – och bjöd på det mest perfekta svaret

Under mammans danskväll hade hon träffat Tage Eriksson, som då jobbade på Leksands hockeygymnasium, och ordnat en flytt utan Jonas vetskap.
– Hon berättade för mig dagen efter att han skulle komma med papper och att jag skulle skriva på. Jag trodde att hon skojade med mig. Uppenbarligen inte då han stod där vid dörren, berättar Bergqvist i intervjun.

Jonas Bergqvist tog chansen och lämnade Rögle för att börja på Leksands hockeygymnasium. Ett beslut som han verkligen inte ångrat sedan dess.
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Leksand hade alltid varit mitt favoritlag. I mitt rum hade jag en Leksandsaffisch och lite till, så det var jättekul, säger ”Berka”.

Dela artikeln för att gratulera ikonen Jonas Bergqvist på födelsedagen!