Stjärnans tokmäktiga rekordmål i NHL – blev den första svensken att lyckas på 39(!) år

Stjärnans tokmäktiga rekordmål i NHL – blev den första svensken att lyckas på 39(!) år

Han är hela NHL:s kanske hetaste spelare.
I natt skrev sig Elias Lindholm dessutom in i historieböckerna.
Bedriften är han förste svensk att lyckas med – på 39 år.

Elias Lindholm har länge varit en stjärna som gått lite under radarn, särskilt för den breda hockeypubliken hemma i Sverige. Men säsong efter säsong så har han fått stort förtroende av Calgary Flames, och han tampas alltid i toppen av den svenska poängligan.

Första på 39 år

I år har han dessutom förvandlats till en av hela NHL:s hetaste spelare – och hans nuvarande, otroliga formtopp är faktiskt nästan unik även i historiska mått. I natt gjorde han mål för den åttonde(!) matchen i rad, något som ingen svensk spelare lyckats med i ligan på sanslösa 39 år, skriver Aftonbladet.

890814 Ishockey, Kent Nilsson, Kloten: Kent Nilsson, Kloten. Foto: BILDBYRÅN

Den senaste svensken som lyckades med konststycket var Kenta Nilsson, Mr Magic, som gjorde det just i Calgary Flames, och Kenta delar där klubbrekordet med Gary Roberts, som även han lyckades göra mål i åtta raka matcher under säsongen 1992/1993. Nu är de alltså tre stycken, och mål i nästa match gör att Lindholm kliver upp i ensam majestät både i Flames och i den svenska NHL-historien.

Historiska målet

Lindholm gjorde dessutom målet på riktigt dramatiskt manér. Kort tidigare hade han gjort ett mål som betydde 2-1 mot Winnipeg Jets – men senare, efter att domarna tittat närmare på reprisen, dömdes det bort för offside. När 45 sekunder återstod gjorde han mål på nytt, alltså för den åttonde matchen i följd.

– Det var kul att se den gå in. Det var en tuff match. Det var tajt och chansfattigt, men vi fortsatte kämpa, säger Lindholm till nordamerikansk press.

Calgary Flames’ Elias Lindholm, center, celebrates his winning goal with teammates Oliver Kylington, left, and Johnny Gaudreau during third-period NHL hockey game action against the Winnipeg Jets in Calgary, Alberta, Monday, Feb. 21, 2022. (Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP)

Elias Lindholm är nu dessutom den spelare i NHL, tillsammans med storstjärnan Mitch Marner, som haft den längsta målsviten i NHL den här säsongen.

– Det finns många spelare som gör mål men som inte gör de viktiga målen, eller som försvinner i slutspelet. Han (Lindholm) gör de viktiga målen, vilket också brukar följa med in i slutspelet, hyllar tränaren Darryl Sutter.

LÄS MER: När Sudden återvände till Toronto som motståndare – och hemmafansens hyllning nästan fick taket att lyfta

Få våra nyhetsbrev!